(Created page with "Ni bicicleta en propietat, ni préstec públic, ni lloguer: a Londres sorgeix una nova modalitat de possessió de bicicleta per a ús urbà. <ul><li>#bloc1|Iniciativa priv...") |
m (Rdites moved page Draft Garcia 661900741 to Martinez 2016y) |
(No difference)
|
Latest revision as of 12:51, 8 May 2019
Ni bicicleta en propietat, ni préstec públic, ni lloguer: a Londres sorgeix una nova modalitat de possessió de bicicleta per a ús urbà.
Iniciativa privada per al foment de la bicicleta a la ciutat: Buzzbike
Amb la finalitat d’alleugerir el seu trànsit viari, la capital britànica ha endegat els darrers anys diverses accions de foment de l’ús de la bicicleta per a la mobilitat urbana. A part dels treballs d’infraestructura, amb la creació de centenars de quilòmetres de carrils i autopistes per a bicicletes, i de la implantació de sistemes de préstec públic de vehicles que són habituals també en altres ciutats, trobem ara un nou model de tinença per a qui no vulgui gastar diners en una bicicleta: Buzzbike.
Buzzbike ha sufragat la seva posada en funcionament a través de la plataforma de finançament cooperatiu Crowdcube. 271 inversors han cobert amb escreix les 350.000 lliures que es necessitaven per engegar el projecte (se n’han recollit 410.000). D’aquesta manera, tret d’imprevistos, Buzzbike podria començar a posar les seves bicicletes al carrer el mes de setembre.
Buzzbike funciona convertint les bicicletes en plataformes publicitàries per a qui s’hi vulgui anunciar. Els usuaris, a canvi d’una bicicleta de gamma alta, gratis, que poden fer servir en tot moment, s’han de comprometre a utilitzar la bicicleta per anar a la feina com a mínim dotze dies per mes i a deixar-la aparcada al carrer. Es preveuen algunes exempcions en aquestes condicions en funció dels factors meteorològics. Cal assenyalar també que els usuaris han de satisfer un dipòsit de cent lliures que se’ls reintegraran quan retornin la bicicleta, al cap d’un o dos anys, segons quina sigui la durada del contracte.
Els vehicles de Buzzbike van associats a una aplicació mòbil que permet monitoritzar l’ús que se’n fa i on són aparcats. Això és el que hom podria esperar d’un esquema que principalment es beneficia dels diners que aporten els anunciants, que al capdavall tenen dret a seleccionar quin és el seu públic objectiu i quines zones els poden ser més propícies. El fet que l’usuari hagi de fer servir l’aplicació mòbil cada cop que utilitza Buzzbike també obre la porta a la possibilitat de rebre obsequis personalitzats, o bonificacions i descomptes en diferents serveis, més grans com més intensiu sigui l’ús que faci de la bicicleta.
Un dels punts forts del producte és la mateixa bicicleta, dissenyada per Cooper (la companyia que va crear el mític Mini dels anys seixanta). És un vehicle sense marxes, amb pneumàtics a prova de punxades i llums integrats. A més, el servei inclou una revisió mecànica anual, l’assegurança obligatòria de responsabilitat civil i la de robatori.
La primera empresa que s’ha interessat en aquest suport publicitari ha estat la plataforma de pagaments mòbils Braintree, que veurà la seva marca en les dues-centes bicicletes amb què s’espera inaugurar el servei, a Shoreditch (est de Londres), aquesta tardor.
Autors
Redactat per: Alfons Martínez Jaume
Per saber-ne més: Buzzbike London, Campanya de micromecenatge