(Created page with "Ja fa cinc anys de la presentació per part de l’Observatori del Paisatge de l’inventari col·laboratiu [http://wikipedra.catpaisatge.net/ Wikipedra], el portal de la pedr...") |
m (Rdites moved page Draft Garcia 760229644 to Grau Gil 2016a) |
(No difference)
|
Latest revision as of 12:48, 8 May 2019
Ja fa cinc anys de la presentació per part de l’Observatori del Paisatge de l’inventari col·laboratiu Wikipedra, el portal de la pedra seca de Catalunya, i coincidint amb aquest esdeveniment es presenta un nou portal amb noves funcionalitats.
El portal és una aplicació web 2.0., desenvolupada per l’Observatori en col·laboració amb l’Associació Drac Verd de Sitges, que permet introduir i consultar en temps real informació relativa a les construccions en pedra seca, ara també compatible amb tauletes i mòbils. Així, si un usuari detecta una construcció en pedra seca pot connectar-se al portal per donar-la d’alta a través d’un formulari senzill. Amb el servei de geolocalització del mòbil o tauleta activat, el web permet saber quines construccions es tenen més a prop. A més, properament també s'activarà un nou apartat de descàrrega, que permetrà consultar, a través de programes especialitzats en cartografia, la ubicació de totes les barraques o cabanes amb el geoservei en línia WMS (Web Map Service).
Destaquem
Observatori del Paisatge de Catalunya
Parc Natural Regional dels Pirineus Catalans
- La Wikipedra ara també a la Catalunya Nord
- Valor històric de la pedra seca
- Redactat de la notícia i més informació
La Wikipedra ara també a la Catalunya Nord
Una altra novetat és l’ampliació de l’àmbit geogràfic de la Wikipedra a la Catalunya Nord, fet que s’emmarca dins del Pla de paisatge transfronterer de la Cerdanya, fruit de la col·laboració amb l’Ajuntament de Llívia, el Consell Comarcal de la Cerdanya, la Comunitat de Municipis Pirineus-Cerdanya i el Parc natural regional dels Pirineus Catalans, que constata la similitud del paisatge a ambdós costats de la frontera i la necessitat de treballar per la millora i gestió d’un paisatge comú.
Això ha suposat la integració de 85 municipis nous pertanyents a les mancomunitats de Conflent-Canigó, Pirineus-Cerdanya i Capcir-Alt Conflent, la traducció del portal al francès i la integració de les cartografies provinents de l’Institut Cartogràfic i Geològic de Catalunya amb les de l’Institut Geogràfic Nacional Francès.
Valor històric de la pedra seca
Les construccions en pedra seca pròpies del paisatge rural mediterrani tenen gran valor històric que cal preservar. Han configurat al llarg dels segles un paisatge agrícola i ramader dominat per les oliveres, vinyes, ametllers i cereals.
Segons el seu ús, es distingeixen 3 tipus de construcció en pedra seca:
- Marges per delimitar els terrenys de cultiu. Per convertir un terreny ple de pedres en cultivable els agricultors es dedicaven a despedregar-lo, traient les pedres i acumulant-les als marges en forma de mur, cosa que servia tant per delimitar-lo com per protegir-lo.
- Construccions de suport a l’activitat agrícola i ramadera. Servien per guardar els estris de treball dels camps i també com a lloc de descans pels ramaders.
- Construccions per emmagatzemar l’aigua de la pluja en un territori de clima mediterrani on les pluges no abunden i són irregulars. Així es construïen basses i cisternes de pedra seca.
Actualment a la Wikipedra, gràcies a la participació de més de 190 col·laboradors, hi han emmagatzemades més de 13.000 construccions en pedra seca que corresponen a 38 de les 42 comarques catalanes, sent el Bages, l’Alt Camp, el Baix Penedès, l’Alt Penedès, el Moianès i el Garraf les que en tenen més densitat. El 56% de les construccions es troben en bon estat, el 38% estan parcialment enderrocades i un 6% ho estan completament.
Redactat de la notícia i més informació
Redactat per: Jordi Grau i Cristina Gil
Per saber-ne més: Jordi Grau