(Created page with "El passat 20 de gener, l’Agència Europea de Productes Químics (ECHA) va posar en funcionament un portal ''web'' amb informació sobre 120.000 productes, amb diferents nive...")
 
m (Rdites moved page Draft Garcia 196872187 to Martinez 2016v)
 
(No difference)

Latest revision as of 09:10, 8 May 2019

El passat 20 de gener, l’Agència Europea de Productes Químics (ECHA) va posar en funcionament un portal web amb informació sobre 120.000 productes, amb diferents nivells d’especialització per tal d’arribar a tota mena de públics.


Context

Des de 2006 la indústria química europea està obligada a observar el Reglament REACH, de registre, avaluació, autorització i restricció de productes químics, i ha de sotmetre els seus productes a examen previ de seguretat abans no siguin autoritzats a sortir al mercat. D’aquesta manera s’intenta que els químics més perillosos siguin progressivament suprimits o substituïts per d’altres.

Val a dir malgrat tot que de les prop de 120.000 substàncies que es comercialitzen a Europa, el Reglament REACH només és d’aplicació a aquelles la producció de les quals supera una tona anual, amb la qual cosa a hores d’ara REACH tan sols és obligatori per a unes 40.000 substàncies químiques. Per a l’any 2017 es preveu una avaluació oficial de l’aplicació del Reglament, i eventualment una modificació.

Però en un context de creixent conscienciació i preocupació de la ciutadania sobre certs productes químics (a tall d’exemple, recentment, el glifosat), l’Agència Europea de Productes Químics (ECHA, European Chemicals Agency) s’ha avançat a possibles modificacions o ampliacions de les exigències REACH i, en un esforç de transparència, ha posat a disposició del públic general tota la informació necessària sobre les prop de 120.000 substàncies químiques dites més amunt, presents en major o menor grau en la vida quotidiana.

Cal assenyalar que l’ECHA administra una de les bases de dades sobre regulació de productes químics més importants del món, amb més de dos milions de documents i estudis sobre les propietats i efectes de les substàncies químiques.


EchaLogo


El portal de l'ECHA

El portal web impulsat per l’ECHA (l’adreça del qual trobareu més avall) constitueix una manera fàcil d’esbrinar tota mena de dades sobre productes químics. Ofereix la informació en tres nivells d’especialització, per adaptar-se als interessos de l’usuari:

El primer nivell, el més bàsic, és la fitxa (infocard), que proporciona de manera sumària la informació clau dels productes químics, amb un llenguatge força planer (cal assenyalar, en aquest punt, que el portal només està disponible en anglès). L’usuari, consultant la fitxa, pot conèixer ràpidament les propietats de la substància en qüestió, la seva classificació, on es troba present normalment, si suposa algun risc (i, en cas afirmatiu, quines mesures hi estan aplicant els organismes reguladors), i les precaucions que eventualment calgui observar. Vegeu-ne la imatge més avall.

Al segon nivell de complexitat es troben els perfils breus (brief profiles), que aprofundeixen en les propietats fisicoquímiques i en les implicacions ambientals i per a la salut del producte concret. Ofereixen també una visió general de les informacions disponibles sobre cada químic sota les diferents regulacions sectorials existents.

El tercer nivell correspon a les dades font detallades (detailed source data), on s’inclouen, sense tractar, les dades que han proporcionat les companyies químiques a fi d’aconseguir l’autorització REACH per als seus productes. Aquest tercer nivell, una imatge del qual podreu veure més avall, millora la transparència i la traçabilitat de les dades, segons ECHA (de fet, l’Agència aspira a fer possible, en un futur proper, el seguiment actualitzat de la tramitació i avaluació REACH dels productes químics).

L’ECHA també confia que la seva nova eina en línia, indirectament, obligui les companyies químiques a un esforç més gran d’actualització i de qualitat de les dades, ja que qualsevol ciutadà serà capaç, a partir d’ara, de detectar incoherències i llacunes en les informacions facilitades per les empreses.


Imatges relacionades

EchaFitxa

Aquesta fitxa, corresponent al triòxid de crom, és la que fa servir la pàgina de l’ECHA com a exemple del primer nivell d’informació


Dades font detallades (tercer nivell d’informació), corresponents al triisopropanolat d’alumini, amb classificació i gradació dels diversos riscos, i remissió a les diferents regulacions aplicables


Autors

Redactat per: Alfons Martínez Jaume

Per saber-ne més: European Chemicals Agency (ECHA)Què són les fitxes informatives? [PDF]


Informació relacionada

Back to Top

Informació del document

Publicat a 01/04/16
Acceptat a 01/04/16
Presentat el 01/04/16

Volum Més enllà del Departament, 2016
llicència: CC BY-NC-SA license

Descarrega el document

Per descarregar-te el document original, prem el botó:

Tradueix el document

Si desitges traduïr el text a un altre idioma, selecciona'l aquí:

Categories

Eixos instrumentals

Transferència

Mecanismes de transferència del coneixement de la recerca i la innovació

Eixos temàtics de Medi Ambient i Sostenibilitat

Producció i consum sostenible

Substàncies químiques

Localització

Puntuació document

0

Visites 70
Recomanacions 0