(Created page with "L’illa danesa de Samsø, amb 100 km<sup>2</sup> i 3.700 habitants, és la primera del món que produeix el 100% de la seva electricitat a partir de fonts renovables. Ho expl...") |
m (Rdites moved page Draft Garcia 239451376 to Martinez 2015x) |
(No difference)
|
Latest revision as of 07:31, 8 May 2019
L’illa danesa de Samsø, amb 100 km2 i 3.700 habitants, és la primera del món que produeix el 100% de la seva electricitat a partir de fonts renovables. Ho explica tot a l’Energy Academy, oberta als visitants interessats en el sistema energètic insular.
Contents
Samsø i la seva acadèmia
Samsø, gràcies a la seva insularitat, va poder conservar l’estatus municipal malgrat les reformes administratives dutes a terme recentment a Dinamarca. Aquest estatus li ha permès prendre les seves pròpies decisions en matèria energètica, i els resultats han estat radicals: Samsø és l’única illa del món capaç d’abastir-se totalment d’electricitat provinent de fonts renovables i locals. Amb una Unió Europea que segueix depenent, quant a subministrament energètic, del gas i el petroli de Rússia i de zones del món en conflicte quasi permanent, l’exemple de l’illa danesa podria marcar les línies mestres per a noves maneres de fer. Aquesta concepció d’una energia local, renovable i independent dels daltabaixos geopolítics que puguin escaure’s s’exposa i s’explica a l’Energy Academy de Samsø, instal·lada a la vila portuària de Ballen, inaugurada el 2007. L’edifici és la seu de l’Oficina d’Energia i Medi Ambient de Samsø i de la delegació del Servei Danès d’Energia, que han establert sinèrgies per tal d’assessorar en qüestions energètiques els consumidors, particulars o públics, i per dur a terme activitats educatives i divulgatives, com per exemple tallers d’actualització per a professionals de la construcció i de les reformes domèstiques. D’altra banda, com no podia ser d’una altra manera, l’edifici mateix és un compendi de solucions sostenibles: ventilació natural, panells solars tèrmics i fotovoltaics, aprofitament d’aigües pluvials, reutilització d’aigües grises, calefacció per xarxa de districte a partir de biomassa, maximització de la contribució solar passiva, aïllament tèrmic, etc. I és que al capdavall l’Energy Academy no fa res més que aplicar el que és habitual en tota l’illa.
Vista aèria de l'illa danesa de Samsø
El projecte energètic de Samsø
Va ser l’any 1998 quan Samsø va començar a traçar el seu projecte energètic, amb un pla a mitjà i llarg termini que marcava els objectius següents:
- La completa eliminació dels combustibles fòssils per a generació d’electricitat i per a transports en l’horitzó 2030.
- Un sistema energètic descentralitzat i flexible amb manteniment i potenciació de les instal·lacions d’energia renovable, com per exemple, les turbines eòliques: això va conduir a la implantació, els anys 1999 i 2000, de vint-i-un nous aerogeneradors, a l’illa i en mar oberta, capaços de satisfer el 90% de la demanda elèctrica de la població (el 10% restant s’obté a partir de panells fotovoltaics).
- Quota del 50% de vehicles elèctrics l’any 2020, pel que fa als particulars; els vehicles comercials i de servei públic han de funcionar a base de biocarburants o similars, el mateix any.
- Estalvis de fins al 30% en la calefacció domèstica i del 5% en la calefacció industrial, en l’horitzó 2020. I, en tot cas, sense increment del consum elèctric per a calefacció, que haurà de ser el mateix l’any 2030 que el 2009. Això es vol aconseguir amb la implantació de xarxes de calor de districte, principalment a partir de biomassa, per al 60% de les llars de l’illa, que implica un programa de préstecs a vint anys per a la conversió de calderes i estufes obsoletes i l’adopció de la calefacció centralitzada. Per al 40% de llars que resta (uns tres-cents edificis aïllats, fora dels nuclis de Nordby, Mårup, Onsbjerg, Brundby i Ballen), s’estableix un servei d’assessoria tècnica i energètica gratuïta que permeti determinar, cas per cas, quines solucions individuals es poden adoptar: mesures d’aïllament, crema de biomassa, ús de panells solars tèrmics...
- Utilització dels recursos locals de l’illa per assegurar solucions sostenibles: a tall d’exemple, dels fems de les explotacions ramaderes de l’illa se n’obté biogàs.
- Establiment i enfortiment de partenariats per al finançament de les actuacions energètiques que calgui implantar, en especial mitjançant sistemes col·laboratius i cooperatius. Per exemple, algunes de les turbines eòliques i de les centrals de biomassa per a calefacció implantades a Samsø són de propietat i gestió cooperativa. En la qüestió del finançament i del retorn de la inversió, cal assenyalar que a Dinamarca la tarifa de recompra de l’electricitat (auto)produïda resta garantida contractualment durant deu anys, raó per la qual la població és en general poc reticent a invertir en tecnologies de generació elèctrica a partir de fonts renovables i a assumir-ne, fins i tot, la propietat.
Es pot obtenir una visió detallada de les diferents actuacions que s’han dut a terme a l’illa (dates, inversió, dades de potència i consum, preu del MW, règim de propietat, galeria d’imatges...) a l’apartat “RE-Island” del vincle adjunt. Heus aquí algunes captures:
Nordby/Mårup, planta tèrmica solar i de biomassa (estella)
Tranebjerg, planta de district heating a partir de biomassa (palla)
Brundby, cinc aerogeneradors
Autors
Redactat per: Alfons Martínez Jaume
Per saber-ne més: Energy Academy