(Created page with "El passat 14 de Juliol la '''Estratègia Catalana'''''' per la Rehabilitació Energètica d’Edificis (ECREE) '''va organitzar la jornada “Aplicació de mesures d’efic...") |
m (Rdites moved page Draft Garcia 148436222 to Llorens et al 2015a) |
(No difference)
|
Latest revision as of 07:26, 8 May 2019
El passat 14 de Juliol la 'Estratègia Catalana' per la Rehabilitació Energètica d’Edificis (ECREE) va organitzar la jornada “Aplicació de mesures d’eficiència energètica en la rehabilitació del sector residencial a Catalunya". La jornada, es va presentar a la sala d’actes del Col·legi d’Arquitectes de Catalunya (COAC), i va agrupar al voltant de 90 professionals del sector, tant del privat com de l’administració pública.
La inauguració de la sessió va anar a càrrec del degà del Col·legi d’Arquitectes de Catalunya, Lluís Cameron, , juntament amb Carles Sala, Secretari d’Habitatge i Millora Urbana, que varen remarcar la necessitat de continuar promovent la rehabilitació energètica com objectiu prioritari per assolir els nivells d’estalvi desitjats a l’edificació.
Seguidament Ivan Capdevila de l’Estudi Ramon Folch (ERF), va presentar la “Caracterització de les tipologies d’habitatge a Catalunya”, estudi desenvolupat amb col·laboració amb l’Agència de l’Habitatge de Catalunya (AHC), en el marc del projecte europeuMARIE.
A l’estudi s’han establert i caracteritzat 9 tipologies edificatòries representatives del parc d’habitatges de Catalunya. Per dur a terme l’estudi s’han analitzat estudis previs, dades estadístiques i un estudi de camp per validar les hipòtesis definides. L’estudi s’ha complementat amb la definició de mesures d’eficiència energètica aplicables a cada tipologia, des d’un punt de vista tècnic i econòmic, establint-se i caracteritzant-se 9 tipologies representatives del parc d’habitatges de Catalunya, i l’estudi del Cost òptim d’aplicació de mesures d’eficiència energètica en els edificis d’habitatges, que avalua un seguit de mesures d’eficiència energètica, passives i actives, des del punt de vista del confort dels usuaris, els estalvis energètics i els costos globals.
A continuació, es va presentar l’estudi 'OptiHab, realitzat per l’Institut de Recerca en Energia de Catalunya (IREC) i la Universitat Politècnica' de Catalunya (UPC). L’estudi OptiHab és la continuació del treball realitzat per ERF, i té com objectiu realitzar un estudi cost-òptim de mesures d’eficiència energètica per a la rehabilitació del sector residencial de Catalunya. La investigadora Joana Ortiz de l’IREC va presentar la metodologia innovadora que han introduït a l’estudi, la qual segueix les directives Europees, i on s’han aprofundit en aspectes relacionats amb l’ús real dels habitatges, la interacció entre l’usuari i l’edifici, la importància de la ventilació natural i l’ús de les proteccions solars, etc. La priorització de les mesures s’ha realitzat en base a tres principal paràmetres: el confort tèrmic, l’energia primària i els costos globals. Tot seguit, la professora de la UPC Nuria Garrido, va presentar les principals conclusions de l’estudi, resumit en que mitjançant paquets de mesures passives i actives es possible assolir reduccions d’entre el 30-50% energia primària amb mesures cost-òptimes, les quals suposen inversions del voltant 35-85-€/m2. Si l’actuació va mes enllà i es fa una renovació energètica integral, els estalvis arriben entre 50-70% d’energia primària amb un cost d’inversió de 200-300€/m2.
Per finalitzar la jornada, es va obrir el debat a la taula rodona amb el Jordi Sanuy, Director de Qualitat de l’Edificació i Rehabilitació de l’Habitatge (AHC), com a moderador. A la taula hi participaven experts del sector de l’edificació i energètic, amb la presencia de: Jaume Salom, Cap del grup d’Energia Tèrmica i Edificació de l’IREC; Lluis Morer, Cap d’Unitat d’Eficiència Energètica i Renovables de l’ICAEN; Xavier Casanoves, president de ReHabiMed; Enric Mir, Vocal de la Junta de Govern del COAC. El debat va ser força intens, on es varen parlar extensament sobre les polítiques de subvencions per a la rehabilitació i la incorporació de mesures que fomentin l’estalvi energètic, juntament ambl’estat actual d’implementació de la certificació energètica.
Per a més informació: Estratègia catalana per a la renovació energèticahttp: http://edificisdecatalunya.cat/
Redactat de la notícia i més informació
Redactat per: Joanna Ortiz Ferrà , Esther Llorens Nadal i Argeme Pérez
Per saber-ne més: Esther Llorens Nadal