(Created page with "<ul><li>Projecte europeu iCoast</li> <li>El sistema iCoast a la platja de S’Abanell i el Trabucador</li> <li>Les MAR</li> <li>#bloc4|Autor...") |
m (Rdites moved page Draft Garcia 494041307 to Gracia et al 2015a) |
(No difference)
|
Latest revision as of 14:56, 7 May 2019
Contents
Projecte europeu iCoast
En els darrers 20 anys s'han enregistrat més de 50 víctimes mortals a la costa catalana. Nedadors que s’ofeguen o curiosos o vianants que han estat colpejats i arrossegats per l’onatge mar endins. Els temporals causen importants destrosses en passejos marítims, espigons, ports i infraestructures viàries. Els efectes econòmics d'aquestes situacions d'alta energia superen els 30 M€.
El projecte europeu iCoast, liderat pel CIIRC, té com a objectiu desenvolupar un sistema d’alerta de temporals per a la costa de Catalunya. A més, el sistema oferirà diferents alternatives de gestió a 72 hores vista, per tal de que els responsables del territori prenguin les mesures més adequades.
iCoast s'estructura en quatre grans mòduls:
- Una unitat meteorològica que proporciona la predicció dels agents impulsors (camps de vent i pressió atmosfèrica).
- Una unitat de generació i propagació de l'onatge en què es reprodueixen els processos d'onatge, nivell del mar i corrents marines, que a la seva vegada alimenten a la tercera fase.
- Un model d’evolució morfodinàmica per platges, així com hidrodinàmica en zones portuàries i de defensa costanera.
- Tota aquesta informació és agregada en una sèrie d’indicadors de l’estat del tram, que serviran per ajudar al gestor en la presa de decisions, envers conflictes derivats de la inundació i la erosió i proposant un seguit de mesures d’acció ràpida (MAR).
Inundació en la Platja de Lloret de Mar. Novembre 2001.
El sistema iCoast a la platja de S’Abanell i el Trabucador
A les figures següents es mostra un exemple d’aquesta integració. A l’esquerra es pot observar el resultat del sistema per a les platges de s’Abanell (Blanes) i el Trabucador (delta de l’Ebre) per al temporals de desembre de 2008 i novembre de 2001 (el color indica altura de la làmina d’aigua) i a la dreta els efectes reals en determinats punts de la platja.
El sistema iCoast a la platja de S’Abanell (Des .2008)
El sistema iCoast a la barra del Trabucador. (nov.2001). Esq. Sortida del model indicant el trencament de la barra
Les MAR
Les MAR es defineixen com a actuacions que poden ser executades en unes 24-48 hores i tenen com a objectiu minimitzar l’impacte dels temporals predits. Dins el ventall de possibilitats existents, es considera l’execució de sistemes de duna (protegida o no) i l’execució de barreres submergides que poden ser activades per a determinades condicions. Els resultats, fins ara experimentals, permeten determinar quines són les posicions i les característiques geomètriques òptimes. En la figura inferior podem veure una simulació 3D per a un temporal determinat per a la platja de la Barceloneta amb una MAR-Duna en la seva part central.
Atesa la importància dels temporals en el desenvolupament econòmic i natural de la costa i la seva variació en escenaris futurs per causa dels efectes de canvi climàtic, iCoast treballarà de forma solidària amb el projecte europeu RISES-AM- en el desenvolupament d'alternatives per a l'adaptació al canvi climàtic. Aquestes alternatives, combinades amb les MAR, permetran definir noves estratègies de gestió multitemporal tant per a episodis puntuals com per a llarg termini.
Pàgina web del projecte: www.icoast.eu
Autors
Redactat per: Vicente Gracia i Marga Torre. Per saber-ne més: Vicente Gracia