(Created page with "<ul><li>Pla d'Innovació Interna (PI2)</li> <li>Autors</li> <li>Eixos R+D+i del Departament</li> </ul> <span id='bloc1'></span> ==Pla d'Inno...")
 
 
(One intermediate revision by the same user not shown)
Line 1: Line 1:
 
<ul><li>[[#bloc1|Pla d'Innovació Interna (PI2)]]</li>
 
<ul><li>[[#bloc1|Pla d'Innovació Interna (PI2)]]</li>
<li>[[#bloc2|Autors]]</li>
 
<li>[[#bloc3|Eixos R+D+i del Departament]]</li>
 
 
</ul>
 
</ul>
  
Line 74: Line 72:
  
 
Per saber-ne més: [mailto:rdi.tes@gencat.cat rdi.tes@gencat.cat]
 
Per saber-ne més: [mailto:rdi.tes@gencat.cat rdi.tes@gencat.cat]
 
 
<span id='bloc3'></span>
 
 
==Eixos R+D+i del Departament==
 
 
[/ca/detalls/Article/3_1-00004 Avaluació socioeconòmica de plans i projectes], [/ca/detalls/Article/3_2-00004 Avaluació estratègica territorial], [/ca/detalls/Article/4_4-00002 Sistemes de suport a la presa de decisions], [/ca/detalls/Article/5_1-00002 Dimensió social de la mobilitat], [/ca/detalls/Article/5_4-00004 Impacte social], [/ca/detalls/Article/2_2 Demanda de mobilitat de persones i de moviment de mercaderies], [/ca/detalls/Article/2_3 Medi ambient i sostenibilitat]
 

Latest revision as of 14:46, 7 May 2019

Pla d'Innovació Interna (PI2)

La unitat de Recerca i Innovació del Departament ha impulsat la creació d’una comunitat de pràctica organitzada com a grup de treball en avaluació de polítiques públiques com una de les activitats ‘(Re)Iniciem’ del Pla d’Innovació Interna (PI2) del Departament de Territori i Sostenibilitat que es va reunir per primera vegada el passat 19 de maig. Entre els factors facilitadors de la innovació que defineix el PI2 hi ha l’objectivitat i la transparència. Ambdós estan estretament lligats a l’avaluació de polítiques públiques; a l’establiment d’una metodologia d’anàlisi que permeti definir uns criteris objectius per decidir quines inversions i quines polítiques es prioritzen dins el Departament. Des de la unitat de Recerca i Innovació es vol impulsar aquesta reflexió sobre l’avaluació de polítiques publiques per millorar, tal i com diu el PI2, l’eficàcia i l’eficiència de les actuacions del Departament.

L’avaluació de polítiques, que pot ser tant econòmica o quantitativa com qualitativa, és l’intent sistemàtic d’identificar, mesurar i comparar costos i resultats d’intervencions públiques amb la finalitat de maximitzar els beneficis socials de cada intervenció. La informació que proporciona l’avaluació ha de permetre als qui prenen les decisions polítiques, triar aquelles actuacions que generen millors resultats pel conjunt de la societat.

L’objectiu final de l’avaluació és, per tant, aconseguir augmentar el benestar social donant eines per poder triar aquelles polítiques que donin una destinació més eficient als recursos públics (optimitzar-los) tenint en compte que aquests són limitats i que el que es destina a un projecte no es pot destinar a un altre (són excloents); per tant hi ha un cost d’oportunitat. L’avaluació ens ha de dir si els beneficis socials d’un projecte superen els de la millor alternativa possible dels recursos. Si és així aleshores es pot dir que el projecte contribueix a augmentar el benestar social.

En tant que eina per a la presa de decisions, l’avaluació s’ha de fer abans d’haver executat la política o intervenció pública (ex-ante). Tot i així també es fan avaluacions un cop finalitzada la intervenció (ex-post) per analitzat les diferències amb l’avaluació ex-ante i poder millorar les avaluacions futures.

L’informe del Consell Assessor per a la Reactivació Econòmica i el Creixement (CAREC) de 25 de març de 2011 va expressar la importància de l’avaluació en les següents recomanacions al Govern que reproduïm literalment:

“- No admetre cap programa nou de despesa, les propostes de nous serveis haurien d’incorporar una estimació de cost-efectivitat. (...)

- En l’àmbit de la inversió el Govern hauria de dur a terme i fer públics anàlisi cost-benefici dels projectes d’inversió. (...)

- Cap mesura de legislació rellevant s’hauria d’aprovar sense una memòria econòmica que identifiqui els objectius, concreti les mesures per les quals s’hauria d’avaluar, els costos associats a aquestes mesures i les alternatives contemplades abans d’adoptar la decisió finalment considerada. Sobre aquestes bases s’hauria de rendir comptes i avaluar finalment l’execució.”

El grup de treball d’avaluació de polítiques públiques s’ha reunit fins a quatre vegades des de la seva creació; la darrera va ser el passat 3 de desembre. Destacar que la segona reunió va comptar amb la presència del Sr. Germà Bel, economista i professor de la Universitat de Barcelona, que ens va donar indicacions molt valuoses de com abordar l’avaluació d’inversions en infraestructures i que el nombre d’assistents ha anat augmentant a cada reunió.  També fer esment que en la darrera reunió Albert Palomo, de la Direcció General d’Infraestructures de Mobilitat Terrestre, ens va presentar el treball que estan fent per establir una metodologia d’anàlisi cost-benefici  per aplicar a tots els projectes d’inversió de la seva Direcció General a la que han anomenat Sistema d’Avaluació d’Inversions en Infraestructures del Transport (SAIT).

Han participat en les reunions del grup de treball persones del Departament que treballen en àmbits molt diferents:

Josep Solà.  Director de Serveis

Josep Maria Flores. Servei d’Organització de la Direcció de Serveis

Xavier Delgado. Direcció General d’Infraestructures de Mobilitat Terrestre

Albert Palomo. Direcció General d’Infraestructures de Mobilitat Terrestre

Santiago Ribas. Direcció General d’Infraestructures de Mobilitat Terrestre

Salvador Samitier. Oficina Catalana del Canvi Climàtic

Iñaki Gili. Oficina Catalana del Canvi Climàtic

Dolors Miravet. Direcció General d’Ordenació del Territori i Urbanisme

Lluís Laguna. Direcció General d’Ordenació del Territori i Urbanisme

Lourdes Feixa. Direcció General d’Ordenació del Territori i Urbanisme

Míriam Moyés. Direcció General de Transports i Mobilitat

Antoni Bedoya. Direcció General de Transports i Mobilitat

Marta Arrufí. Agència de l’Habitatge de Catalunya

Noemí Casaponsa. Agència de l’Habitatge de Catalunya

Xavier Baulies. (coordinació) Recerca i Innovació. Secretaria General

Anna Enjuanes. (coordinació) Recerca i Innovació. Secretaria General


PI_imatge1


PI_imatge2


Autors

Redactat per Anna Enjuanes

Per saber-ne més: rdi.tes@gencat.cat

Back to Top

Informació del document

Publicat a 23/12/14
Acceptat a 23/12/14
Presentat el 23/12/14

Volum Banc de pràctiques d'innovació, 2014
llicència: CC BY-NC-SA license

Descarrega el document

Per descarregar-te el document original, prem el botó:

Tradueix el document

Si desitges traduïr el text a un altre idioma, selecciona'l aquí:

Localització

Puntuació document

0

Visites 86
Recomanacions 0