(Created page with "En plena transició de l'energia nuclear cap a fonts renovables i segures, el Japó aprofita el seu escàs sòl lliure mitjançant projectes de ''solar sharing.'' <ul><li>...") |
m (Rdites moved page Draft Garcia 281302185 to Martinez 2014ak) |
(No difference)
|
Latest revision as of 14:32, 7 May 2019
En plena transició de l'energia nuclear cap a fonts renovables i segures, el Japó aprofita el seu escàs sòl lliure mitjançant projectes de solar sharing.
Contents
L'illa d'Ukujima
El juny de 2014 diverses companyies van arribar a un principi d'acord per a la implantació d'un projecte de generació elèctrica fotovoltaica de 430 MW a l'illa d'Ukujima, pertanyent al municipi de Sasebo, a la prefectura de Nagasaki, al Japó. Es preveu que el projecte comenci a implantar-se a partir de l'abril de 2015.
Ubicació de l'illa d'Ukujima, a l'arxipèlag de Gotō, davant la costa occidental de l'illa de Kyūshū, prefectura de Nagasaki
El projecte, en detall
El projecte d'Ukujima s'inscriu en allò anomenat solar sharing: els elements de suport i els panells fotovoltaics s'ubicaran sobre terreny agrícola, però de manera tal que quedin espais entre les diferents estructures per permetre-hi el creixement vegetal. Així, la llum solar serà compartida per les plantes i els panells, per aconseguir beneficis agrícoles i energètics alhora. Si arriba a fer-se realitat, el projecte d'Ukujima serà el camp fotovoltaic més gran del món ubicat en terres de conreu.
L'àrea de construcció del projecte abasta 6,3 milions de m2, cosa que suposa una quarta part de l'illa d'Ukujima, que te uns 25 km2. El camp fotovoltaic constarà de prop d'1,7 milions de panells solars de silici policristal·lí fabricats per Kyocera.
Aquesta companyia és una de les promotores del complex de solar sharing d'Ukujima. En són les altres Kyudenko, Orix, Mizuho Bank i Photovolt Development Partners (una companyia alemanya que desenvolupa el projecte, per al qual s'estima una inversió total propera als 1.500 milions de dòlars). La productora d'electricitat, creada ad hoc, serà TeraSol GK. D'altra banda, hi ha Ukujima Mega Solar Park Service, una companyia encarregada de les negociacions pels terrenys, que arrendarà terres agrícoles, tant en ús com abandonades, i les subarrendarà a TeraSol GK (vegeu l'esquema dels actors implicats al bloc següent).
L'electricitat generada s'enviarà a l'illa de Kyūshū a través d'un cable submarí de 60 km de longitud, i es vendrà a la proveïdora energètica de la zona, Kyūshū Electric Power. Es creu que la generació elèctrica podrà assolir 500.000 MWh/any, cosa que equival al consum de quasi 140.000 llars tipus.
Com s'ha dit, aquesta mena d'instal·lacions solars no priven d'espai els usos agrícoles, i fins i tot proporcionen suport per a conreus d'enfiladisses. Això sí, forçosament cal escollir espècies vegetals que no requereixin llum solar directa sinó més aviat semiombra: espinacs, patates, remolatxa, pèsols, mongetes, raves, cols o maduixes, per esmentar-ne algunes. En tot cas, l'orientació dels panells es pot modificar segons l'hora, per millorar el rendiment fotovoltaic o l'agrícola, segons convingui, com es mostra al vídeo adjunt.
Els diferents actors implicats
Autors
Redactat per: Alfons Martínez Jaume
Per saber-ne més: Nikkei Business Publications, Ukujima [vídeo]