Line 19: | Line 19: | ||
És en aquest marc d’actuació on Ferrocarrils dur a terme diferents accions per involucrar el personal en el foment d’un entorn respectuós amb les diferències, ja sigui dins la pròpia organització com a nivell de les persones usuàries. | És en aquest marc d’actuació on Ferrocarrils dur a terme diferents accions per involucrar el personal en el foment d’un entorn respectuós amb les diferències, ja sigui dins la pròpia organització com a nivell de les persones usuàries. | ||
+ | |||
+ | ==FGC i la diversitat== | ||
La companyia prioritza la formació entre el personal per donar eines que permetin millorar l’atenció a les diferents diversitats, ja siguin físiques o psíquiques. D’altra banda, la companyia promou convenis de pràctiques professionals amb persones en risc d’exclusió social per afavorir la seva inserció al mercat laboral i compta amb diferents plans estratègics per tal de garantir la no-discriminació en el seu servei i en totes les seves instal·lacions. | La companyia prioritza la formació entre el personal per donar eines que permetin millorar l’atenció a les diferents diversitats, ja siguin físiques o psíquiques. D’altra banda, la companyia promou convenis de pràctiques professionals amb persones en risc d’exclusió social per afavorir la seva inserció al mercat laboral i compta amb diferents plans estratègics per tal de garantir la no-discriminació en el seu servei i en totes les seves instal·lacions. |
Revision as of 11:07, 10 August 2022
Contents
FGC s'adhereix a la Carta de la Diversitat
Ferrocarrils de la Generalitat de Catalunya (FGC) s’ha adherit a la Carta de la Diversitat, un decàleg europeu de principis que entitats i institucions signen amb caràcter voluntari per visibilitzar el seu compromís amb el foment de la diversitat i la inclusió en l’àmbit laboral.
L’acte d’adhesió a la iniciativa, promogut per la Fundación Diversidad i la Representació de la Comissió Europea, es va celebrar el passat mes de maig i una trentena d’entitats, entre elles Ferrocarrils, van signar o reafirmat el seu compromís amb la Carta.
Concebuda com una eina de divulgació entre els països de la Unió Europea, actualment el document compta amb més de 13.000 empreses signants a Europa i més de 1.500 a l’Estat espanyol.
La presidenta de FGC, Marta Subirà, va destacar que a Ferrocarrils volem construir un entorn laboral inclusiu, respectuós amb les diferències i que permeti a cada persona ser ella mateixa. A més de posar en valor l’adhesió a la Carta i a emfasitzat totes aquelles iniciatives “que ens ajuden a avançar cap als objectius de la nostra Estratègia d’Activisme i a gestionar la diversitat de manera activa. Treballem per ser una empresa diversa i inclusiva, tant pel que fa a les persones usuàries com també a casa nostra, dins la companyia. No podem treballar per atendre una clientela diversa i amb perspectiva inclusiva si internament no ho gestionem d’aquesta manera”.
Amb aquesta adhesió, Ferrocarrils confirma que respecta les normatives vigents en matèria d’igualtat d’oportunitats i antidiscriminació i assumeix diferents reptes per promoure activament la inclusió i la diversitat. De fet, el foment de la diversitat és un dels eixos d’actuació de l’actual Estratègia d’Activisme de Ferrocarrils, un full de ruta que l’entitat segueix per posicionar-se com una empresa activista en matèria de responsabilitat social i en la contribució a l’Agenda 2030 de Nacions Unides.
És en aquest marc d’actuació on Ferrocarrils dur a terme diferents accions per involucrar el personal en el foment d’un entorn respectuós amb les diferències, ja sigui dins la pròpia organització com a nivell de les persones usuàries.
FGC i la diversitat
La companyia prioritza la formació entre el personal per donar eines que permetin millorar l’atenció a les diferents diversitats, ja siguin físiques o psíquiques. D’altra banda, la companyia promou convenis de pràctiques professionals amb persones en risc d’exclusió social per afavorir la seva inserció al mercat laboral i compta amb diferents plans estratègics per tal de garantir la no-discriminació en el seu servei i en totes les seves instal·lacions.
L’accessibilitat universal és un altre dels eixos bàsics de l’Estratègia d’Activisme d’FGC. La companyia té el 100% d’estacions i trens adaptats per a persones amb mobilitat traduïda i treballa per millorar l’accessibilitat de totes les infraestructures, dependències i serveis, incloent-hi la intermodalitat i l’accés porta a porta, l’accessibilitat a les explotacions de muntanya i als serveis relacionats amb el lleure, assegurant una oferta accessible i inclusiva.
A més, la companyia compta amb una Pla d’Igualtat que reconeix Ferrocarrils com una empresa feminista i compromesa per avançar en la igualtat efectiva dins de la companyia, amb l’objectiu d’esdevenir una empresa paritària l’any 2025, fomentant la presència de les dones en el col·lectiu de lideratge, l’equilibri en les oportunitats entre homes i dones d’accés i promoció als diferents llocs de treball, així com la reducció de la bretxa salarial.
L’adhesió per part de Ferrocarrils a la Carta de la Diversitat va coincidir amb la commemoració, el mes de maig, del Mes Europeu de la Diversitat.
Deu principis de la Carta de la Diversitat
Sensibilitzar. Els principis d’igualtat d’oportunitats i de respecte a la diversitat han d’estar inclosos en els valors de l’empresa i ser difosos entre els empleats.
Avançar en la construcció d'una plantilla diversa: l'empresa ha de fomentar la integració de persones amb perfils diversos (independentment del gènere, orientació sexual, raça, nacionalitat, procedència ètnica, religió, creences, edat, discapacitat, etc.)
Promoure la inclusió: la integració ha de ser efectiva i ha d’evitar qualsevol tipus de discriminació, directa o indirecta, a la feina.
Considerar la diversitat en totes les polítiques de direcció de les persones: la gestió de la diversitat no ha de ser una pràctica de recursos humans més, sinó un factor transversal, que estigui a la base de totes les decisions que es prenguin en aquest àmbit.
Promoure la conciliació a través d'un equilibri entre el temps de treball, la família i el lleure: les organitzacions han d'establir mecanismes que permetin l'harmonització de la vida laboral amb la vida familiar i personal de tots els treballadors.
Reconèixer la diversitat dels clients: les organitzacions han de conèixer el perfil dels clients, amb el reconeixement de que la seva diversitat també és una font d’innovació i desenvolupament.
Estendre i comunicar el compromís a les empleades i els empleats: el compromís que l'organització adquireix en ser signatària de la Carta de la Diversitat ha de ser compartit transversalment per tota l'empresa.
Estendre i comunicar el compromís a les empreses proveïdores: i s’han de convidar a unir-se a la comunitat d'empreses que s'adhereixen a Espanya al compromís voluntari que promou la Carta.
Estendre i comunicar aquest compromís a administracions, organitzacions empresarials, sindicats i altres agents socials.
Reflectir les activitats de suport a la no discriminació, així com els resultats que es gradualment s’obtenen de la posada en pràctica de les polítiques de diversitat, a la memòria anual de l'empresa.
Autora
Redactat per: Marga Torre
Per saber-ne més: Carta de la Diversitat. Fundació Altares