(Created page with "<ul><li>Sistema de control de frau "Detector"</li> <li>Autors</li> </ul> <span id='bloc1'></span> ==Sistema de control de frau "Detector"== Aquest sis...") |
m (Rdites moved page Draft Garcia 525218879 to Torre 2014g) |
(No difference)
|
Revision as of 08:11, 18 April 2019
Sistema de control de frau "Detector"
Aquest sistema de control de frau, anomenat “Detector”, genera alertes en temps real quan detecta el que es coneix popularment com a “trenets” (persones usuàries que entren o surten de les estacions sense validar aprofitant el pas previ per les validadores d’una altra persona usuària, prenent avantatge del marge de temps en què les portes romanen obertes al seu darrera) ja que es pot identificar i interceptar immediatament la persona infractora i imposar la sanció corresponent per dissuadir-los de mantenir aquesta pràctica, molt minoritària, als accessos d’FGC, però que provoca un efecte greu en la percepció dels altres viatgers.
'Detector' consisteix en una càmera que observa la zona de validació i que transmet un avís quan detecta el pas d'un potencial infractor. Aquest avís arriba a terminals mòbils en forma de seqüència d'imatges, molt pocs segons després de l'entrada de la persona usuària.
L’interventor o la interventora, equipats amb un terminal mòbil (i amb l’aplicació “Detector” activada), reben l'alerta i decideixen si cal procedir a la intercepció del potencial infractor. En cas afirmatiu, aturen la persona identificada a la imatge i li demanen el bitllet o títol de transport. Si el bitllet o títol no està validat, és incorrecte o simplement la persona no porta cap bitllet, tramiten una sanció.
El sistema es converteix també en una eina de gestió, ja que genera automàticament estadístiques del frau en temps real i permet seguir-ne l’evolució en el temps.
FGC és a l’avantguarda del sector del transport públic en el desplegament progressiu de mesures tecnològiques i operatives per al control del frau.
Així, des de 2011, per reforçar les intervencions dins de les instal·lacions, aplica el mètode de validació del bitllet o títol de transport tant a l’entrada com a la sortida de les estacions. Amb aquest control s’ha aconseguit reduir sensiblement el frau, que l’any 2013 es va situar en el 0,041%, en el global de la xarxa.
Fins ara, de manera puntual, des del Centre de Control Integrat d’FGC s’observaven ocasionalment les imatges de les càmeres de vídeo que controlen les barreres tarifaries de les estacions i es transmetien per telèfon al personal d’intervenció les característiques físiques de les persones infractores per orientar les tasques d’intervenció. El nou programari automatitza aquest procés i permet la vigilància permanent de les barreres tarifàries.
Aquest nou sistema d’intervenció selectiva té l’avantatge de no interferir el pas de la resta de clients: permet reduir el nombre de controls massius i les seves eventuals molèsties i establir, en el seu lloc, controls selectius a qualsevol hora i amb equips d’intervenció més reduïts.
La prova pilot instal·lada en un dels accessos de l’estació de Provença ha comportat una reducció dràstica del frau per “trenet”. FGC està planejant el desplegament d’aquesta solució a les estacions de Catalunya, Muntaner i a la resta d’accessos de l’estació de Provença durant l’any 2014. Amb aquest projecte de control del frau a través d’una aplicació dissenyada sobre la base d’algoritmes d’intel·ligència artificial, FGC avança en el concepte SmartTrain, desenvolupa iniciatives i solucions innovadores per aconseguir una gestió ferroviària intel·ligent, investiga en el sector de la mobilitat i aplica la tecnologia i la innovació per millorar l’eficiència i la sostenibilitat del territori.
Autors
Redactat per: Margarita Torre Alcoceba
Per saber-ne més: Joan Palet i Josep Carles Terés