(18 intermediate revisions by 2 users not shown)
Line 1: Line 1:
 
+
<nowiki>#</nowiki>M2021
  
 
==Període==
 
==Període==
Line 11: Line 11:
 
Aquesta iniciativa va néixer el setembre del 2018, quan el director general va impulsar la creació d’un grup de 9 tècnics d’àmbits diferents de la direcció que, juntament amb el director i els tres subdirectors, van desenvolupar projectes “nous” en el context de les tasques i competències en l’àmbit de les Infraestructures de la Mobilitat.
 
Aquesta iniciativa va néixer el setembre del 2018, quan el director general va impulsar la creació d’un grup de 9 tècnics d’àmbits diferents de la direcció que, juntament amb el director i els tres subdirectors, van desenvolupar projectes “nous” en el context de les tasques i competències en l’àmbit de les Infraestructures de la Mobilitat.
  
Les persones van anar rotant al llarg del temps en la mesura que van finalitzant el projecte que es proposen realitzar i quan acaba la temporada. Les 2 primeres sessions van servir per proposar i analitzar diferents idees i, d’acord amb això, les següents propostes han estat per avançar en el desenvolupament de projectes concrets d'innovació en què es va intentar:
+
Les persones han anat canviant al llarg del temps en la mesura que van finalitzant el projecte que es proposen realitzar i quan acaba la temporada. Tot i que a la primera temporada els projectes es van desenvolupar de forma individual, a les següents es van crear petits equips de 2 a 5 persones amb l'objectiu de resoldre el repte plantejat.
 
+
Amb el temps s'ha incorporat al dgim_lab la metodologia del design thinking amb algunes tècniques del Lean Management
:* Dotar de mètode d'innovació, que és una combinació de ''design thinking'' i ''lean'', al personal de la Direcció General.
+
Les persones que hi han participat valoren molt positivament les coneixences i xarxa creada, i l'empoderament en la resolució dels problemes que els preocupen o interessen relacionats amb la organització interna de la Direcció General (comunicació, millora de processos, transparència) o amb el servei que oferim al ciutadà mitjançant les infraestructures de mobilitat.
 
 
:* Que les propostes d'innovació siguin útils (millora la funcionalitat de carreteres i infraestructures i el servei que oferim internament i externament).
 
 
 
:* Fomentar la relació entre els participants per facilitar l'intercanvi d'idees.
 
 
 
'''Els participants valoren molt positivament'''
 
 
 
:* La transversalitat dels projectes.
 
 
 
:* La part inicial de pluja d'idees de projectes.
 
 
 
:* Al començament del DGIM_Lab els projectes es van desenvolupar individualment. Després els equips van arribar a ser més grans, fins a 3 o 4 persones.
 
 
 
:* La participació del director.
 
 
 
:* Les relacions i les noves coneixences.
 
  
 
==Activitat desenvolupada al llarg del 2019==
 
==Activitat desenvolupada al llarg del 2019==
Line 38: Line 22:
 
[[Image:Draft_Torre_583487091-image1.jpeg|center|420px]]
 
[[Image:Draft_Torre_583487091-image1.jpeg|center|420px]]
  
:* A partir del juny i fins a finals de l'any 2019 aquests projectes van seguir endavant liderats pels seus responsables, amb la complicitat i suport de les unitats responsables de la innovació i entraren en una fase d'avaluació de la viabilitat que duraria fins al primer trimestre del 2020.
 
  
:* En la sessió de difusió del juny es van recollir 43 idees/reptes per tal d'encarar '''la segona temporada'''. El 7 d'octubre es dóna el tret de sortida a la segona temporada del DGIM_LAB amb la configuració dels 9 reptes i els 9 equips que els duran a terme. Configuren el DGIM_Lab 2a temporada 38 persones: 29 en els diferents equips, 3 organitzadores, 1 persona del DTES amb coneixement en ''desgin thinking'' i suport en la facilitació i dinamització de les sessions i 4 tutors (direcció).
+
:*A partir del juny i fins a finals de l'any 2019 aquests projectes van seguir endavant liderats pels seus responsables, amb la complicitat i suport de les unitats responsables de la innovació i entraren en una fase d'avaluació de la viabilitat que duraria fins al primer trimestre del 2020.
  
:* Durant el 2019 es van dur a terme 3 de les 9 sessions programades:
 
  
:1. S1 Introducció Dgim_lab a interessats i tria d'idees (43 a 17) –Octubre.
+
:*En la sessió de difusió del juny es van recollir 43 idees/reptes per tal d'encarar '''la segona temporada'''. El 7 d'octubre es dóna el tret de sortida a la segona temporada del DGIM_LAB amb la configuració dels 9 reptes i els 9 equips que els duran a terme. Configuren el DGIM_Lab 2a temporada 38 persones: 29 en els diferents equips, 3 organitzadores, 1 persona del DTES amb coneixement en ''desgin thinking'' i suport en la facilitació i dinamització de les sessions i 4 tutors (direcció).
  
:2. S2 D'Idees a reptes i equips, empatitzem amb el problema – Novembre.
 
  
:3. S3 Entendre el problema i eines disponibles. Desembre.
+
:*Durant el 2019 es van dur a terme 3 de les 9 sessions programades:
  
:* L'objectiu de la segona edició és fer créixer la comunitat i l'equip, i orientar les seves propostes a atendre aquells àmbits més rellevants per la direcció, així com incorporar coneixements en ''design thinking''.
+
#Introducció Dgim_lab a interessats i tria d'idees (43 a 17) –Octubre.
 +
#
 +
#D'Idees a reptes i equips, empatitzem amb el problema – Novembre.
 +
#
 +
#Entendre el problema i eines disponibles. Desembre.
  
:* Les novetats principals respecte a la primera temporada són:
 
  
:1. Cada repte el resolen equips transversals de 2 a 5 persones de la DGIM i cada equip té un tutor o referent de la direcció de la DGIM.
+
:*L'objectiu de la segona edició és fer créixer la comunitat i l'equip, i orientar les seves propostes a atendre aquells àmbits més rellevants per la direcció, així com incorporar coneixements en ''design thinking''.
  
:2. La coordinació del projecte DGIM_Lab passa a ser d'un equip i no d'una persona Les sessions segueixen sent mensuals però tenen un guió on es fa transferència de coneixement pel que fa a ''design thinking'', gestió de projectes, presentacions en públic...
+
 
 +
:*Les novetats principals respecte a la primera temporada són:
 +
 
 +
#Cada repte el resolen equips transversals de 2 a 5 persones de la DGIM i cada equip té un tutor o referent de la direcció de la DGIM.
 +
#
 +
#La coordinació del projecte DGIM_Lab passa a ser d'un equip i no d'una persona Les sessions segueixen sent mensuals però tenen un guió on es fa transferència de coneixement pel que fa a ''design thinking'', gestió de projectes, presentacions en públic...
  
 
==Activitat desenvolupada al llarg del 2020==
 
==Activitat desenvolupada al llarg del 2020==
Line 62: Line 51:
 
Els projectes que es van endegar en aquesta etapa han estat:
 
Els projectes que es van endegar en aquesta etapa han estat:
  
:* DOCUMEN_TES, liderat per la Natàlia Estruch, el seu projecte ha consistit a fer comunicacions audiovisuals de curta durada socials o de temàtiques de la DGIM.
+
:*DOCUMEN_TES, liderat per la Natàlia Estruch, el seu projecte ha consistit a fer comunicacions audiovisuals de curta durada socials o de temàtiques de la DGIM.
  
:* APP-Usuaris-Carretera, liderat per la Montse Pérez, que té per repte crear una app per facilitar la comunicació i resolució d’incidències viàries.
+
:*APP-Usuaris-Carretera, liderat per la Montse Pérez, que té per repte crear una app per facilitar la comunicació i resolució d’incidències viàries.
  
:* UAVial en aquest cas liderat pel Raimon Calabuig consisteix a emprar drons (UAV) per a l’explotació i la conservació de carreteres.
+
:*UAVial en aquest cas liderat pel Raimon Calabuig consisteix a emprar drons (UAV) per a l’explotació i la conservació de carreteres.
  
:* BIKE Slow Roads, liderat per la Carolina Tomàs, l’equip té el repte d’adaptar la configuració i senyalització d’un tram de carretera cicloturística segons l’esquema ‘2-1’.
+
:*BIKE Slow Roads, liderat per la Carolina Tomàs, l’equip té el repte d’adaptar la configuració i senyalització d’un tram de carretera cicloturística segons l’esquema ‘2-1’.
  
:* MAPS, impulsat de manera conjunta per l’autonomenat Equip Maps, liderat pel Ramon Melgosa, proposa una nova metodologia de treball col·laborat per fer projectes territorials del DTES.
+
:*MAPS, impulsat de manera conjunta per l’autonomenat Equip Maps, liderat pel Ramon Melgosa, proposa una nova metodologia de treball col·laborat per fer projectes territorials del DTES.
  
:* SGPE_Projecte liderat per la Laura Carrasco, té el repte d’elaborar una eina que, a partir de l’anàlisi de processos dins la unitat, faciliti la distribució de tasques i millori l’organització.
+
:*SGPE_Projecte liderat per la Laura Carrasco, té el repte d’elaborar una eina que, a partir de l’anàlisi de processos dins la unitat, faciliti la distribució de tasques i millori l’organització.
  
:* Carretera Digital, liderat pel Jesús Uclés, té el repte de crear un document sobre com digitalitzar la carretera (experiències, reptes i oportunitats).
+
:*Carretera Digital, liderat pel Jesús Uclés, té el repte de crear un document sobre com digitalitzar la carretera (experiències, reptes i oportunitats).
  
:* Actualització web, liderat per Ricard Gómez té per objectiu millorar la web del DTES pel que fa a l’apartat DGIM.
+
:*Actualització web, liderat per Ricard Gómez té per objectiu millorar la web del DTES pel que fa a l’apartat DGIM.
  
:* DGIM_LAB_ORG, ha consistit en organitzar i coordinar el grup i les sessions DGIM_Lab, que han tingut lloc, de manera mensual, des del 7 d’octubre de 2019 fins al 12 de juny del 2020. Aquest servei s’ha concretat en l’acompanyament de 29 persones en la resolució dels seus 8 reptes.
+
:*DGIM_LAB_ORG, ha consistit en organitzar i coordinar el grup i les sessions DGIM_Lab, que han tingut lloc, de manera mensual, des del 7 d’octubre de 2019 fins al 12 de juny del 2020. Aquest servei s’ha concretat en l’acompanyament de 29 persones en la resolució dels seus 8 reptes.
  
 
A la darrera sessió del DGIM_Lab 2a temporada es va fer una valoració entre els assistents per veure quins projectes tenien més impacte, com es mostra a la figura. La major part d’aquests projectes es van començar aleshores i s’han informat ja com engegats a IRENEU del 2020.
 
A la darrera sessió del DGIM_Lab 2a temporada es va fer una valoració entre els assistents per veure quins projectes tenien més impacte, com es mostra a la figura. La major part d’aquests projectes es van començar aleshores i s’han informat ja com engegats a IRENEU del 2020.
  
 
[[Image:Draft_Torre_583487091-image2.png|600px|center]]
 
[[Image:Draft_Torre_583487091-image2.png|600px|center]]
 +
  
 
A l’octubre de 2020 va començar '''la tercera temporada''' del DGIM_LAB organitzada en sessions 100% virtuals.
 
A l’octubre de 2020 va començar '''la tercera temporada''' del DGIM_LAB organitzada en sessions 100% virtuals.
Line 88: Line 78:
 
En aquesta temporada es parteix de 6 problemes concrets : les dificultats del teletreball, l’acceleració del canvi climàtic, l’adaptació a la nova mobilitat, la digitalització, les barreres burocràtiques i l’impacte de les infraestructures en el medi ambient. Finalment sorgeixen 7 projectes portats a terme per 28 persones de diferents perfils tècnics, administratius, delineants i informàtics:
 
En aquesta temporada es parteix de 6 problemes concrets : les dificultats del teletreball, l’acceleració del canvi climàtic, l’adaptació a la nova mobilitat, la digitalització, les barreres burocràtiques i l’impacte de les infraestructures en el medi ambient. Finalment sorgeixen 7 projectes portats a terme per 28 persones de diferents perfils tècnics, administratius, delineants i informàtics:
  
:* '''Teletreball Friendly''', liderat per Irene Porté, té per objectiu oferir un servei de suport i acompanyament en el teletreball per aconseguir la transformació digital de tots els treballadors i treballadores de la DGIM.
+
:*'''Teletreball Friendly''', liderat per Irene Porté, té per objectiu oferir un servei de suport i acompanyament en el teletreball per aconseguir la transformació digital de tots els treballadors i treballadores de la DGIM.
  
:* '''Afeccions climàtiques''',liderat per Josep Ricart, pretén treballar la detecció de l’impacte climàtic en diferents elements funcionals d’un tram de la carretera en fase d’explotació. Aquest projecte tot i començat a la 3a temporada, s’ha hagut de posposar.
+
:*'''Afeccions climàtiques''',liderat per Josep Ricart, pretén treballar la detecció de l’impacte climàtic en diferents elements funcionals d’un tram de la carretera en fase d’explotació. Aquest projecte tot i començat a la 3a temporada, s’ha hagut de posposar.
  
:* '''Smart bikes''' , liderat per Joan Mahiques, pretenen millorar la seguretat a la carretera tant dels usuaris/àries de la bicicleta com dels conductors/es dels vehicles fent servir l’aplicació STRAVA per obtenir dades sobre l’ús de la bicicleta a les carreteres.
+
:*'''Smart bikes''' , liderat per Joan Mahiques, pretenen millorar la seguretat a la carretera tant dels usuaris/àries de la bicicleta com dels conductors/es dels vehicles fent servir l’aplicació STRAVA per obtenir dades sobre l’ús de la bicicleta a les carreteres.
  
:* '''Ambaixadors digitals''', liderat per Enric Miralles, volen recopilar idees digitals externes i els seus processos d’implementació com a pas previ a l’impuls i establiment de l’estratègia digital de la DGIM.
+
:*'''Ambaixadors digitals''', liderat per Enric Miralles, volen recopilar idees digitals externes i els seus processos d’implementació com a pas previ a l’impuls i establiment de l’estratègia digital de la DGIM.
  
:* '''Stop barriers''', liderat per Cristina Bosch, pretenen agilitzar el tràmit de la comunicació prèvia en actuacions en zona de protecció de carretera.
+
:*'''Stop barriers''', liderat per Cristina Bosch, pretenen agilitzar el tràmit de la comunicació prèvia en actuacions en zona de protecció de carretera.
  
:* '''Normativa ferms''', liderat per Mario Jimeno, volen impulsar una normativa de ferms adaptada a la xarxa de carreteres catalanes per a una millor eficiència i sostenibilitat.
+
:*'''Normativa ferms''', liderat per Mario Jimeno, volen impulsar una normativa de ferms adaptada a la xarxa de carreteres catalanes per a una millor eficiència i sostenibilitat.
  
:* '''Infraestructures fauna''', liderat per Joan Carrasco, pretenen millorar la seguretat viària reduint l’accidentalitat de la fauna silvestre.
+
:*'''Infraestructures fauna''', liderat per Joan Carrasco, pretenen millorar la seguretat viària reduint l’accidentalitat de la fauna silvestre.
  
 
Entre les novetats de la tercera temporada hi trobem el recolzament amb col·laboracions externes de Monday Happy Monday a la sessió inicial i Juan Antonio Gómez, d’Originn que va ajudar a entendre el problema; l'ús d'eines digitals que ens han facilitat el desenvolupament de les sessions com son les pissarres digitals i les sales virtuals; la incorporació de tutors i tutores responsables i la participació de persones d’altres serveis territorials i unitats del Departament.
 
Entre les novetats de la tercera temporada hi trobem el recolzament amb col·laboracions externes de Monday Happy Monday a la sessió inicial i Juan Antonio Gómez, d’Originn que va ajudar a entendre el problema; l'ús d'eines digitals que ens han facilitat el desenvolupament de les sessions com son les pissarres digitals i les sales virtuals; la incorporació de tutors i tutores responsables i la participació de persones d’altres serveis territorials i unitats del Departament.
  
 +
[[File:DGIMLAB2.jpg|alt=DGIMLAB2021|center|600px]]
 +
 +
==Activitat desenvolupada al llarg del 2021==
 +
 +
Durant l'any 2021 es va completar la tercera temporada del dgim_lab amb 6 sessions mes:
 +
:*S4: Ideació
 +
 +
:*S5 Desenvolupar el prototip
 +
 +
:*S6 Testar i reformular el prototip
 +
 +
:*S7 Projecte, recursos i etapes
 +
 +
:*S8 Comuniquem i compartim
 +
 +
:*S9 Difusió oberta dels projectes per equips
 +
 +
 +
En cadascuna de les sessions virtuals es combina tècniques per crear xarxa, transmissió de coneixement específic de l'activitat o etapa de la metodologia i activitat en equips per avançar en la resolució del seu repte tot aplicant els coneixements adquirits.
 +
 +
En la sessió final oberta a la difusió dels projectes pels equips a mes de la participació activa del director amb la retroacció a les propostes dels equips, va fer una sessió magistral el convidat Xavier Verdaguer, d'Imagine, parlant-nos sobre innovació i la intraempreneduria a les organitzacions.
  
 
[[Image:Draft_Torre_583487091-image3.jpeg|center|516px]]
 
[[Image:Draft_Torre_583487091-image3.jpeg|center|516px]]
  
==Actuacions dutes a terme al llarg del 2021==
+
==Per saber-ne més==
  
Dins el 2021 de la 3a temporada es van dur a terme, 6 etapes generals. S4 Ideació S5 Desenvolupar prototip S6 Testar i reformular S7 Projecte recursos etapes S8 Comuniquem i compartim S9 Difusió oberta
+
Responsable: [mailto:anna.bullich@gencat.cat Anna Bullich]

Latest revision as of 11:53, 26 July 2022

#M2021

Període

Setembre 2018 – Desembre 2021

Descripció

DGIM_Lab és un punt de trobada amb sessions mensuals del personal treballador de la DGIM amb la voluntat de promoure la innovació en el nostre àmbit de treball. Es tracta de facilitar un entorn en què es permeti aportar una mirada diferent al nostre dia a dia i fomentar l'intercanvi de coneixement i la innovació.

Aquesta iniciativa va néixer el setembre del 2018, quan el director general va impulsar la creació d’un grup de 9 tècnics d’àmbits diferents de la direcció que, juntament amb el director i els tres subdirectors, van desenvolupar projectes “nous” en el context de les tasques i competències en l’àmbit de les Infraestructures de la Mobilitat.

Les persones han anat canviant al llarg del temps en la mesura que van finalitzant el projecte que es proposen realitzar i quan acaba la temporada. Tot i que a la primera temporada els projectes es van desenvolupar de forma individual, a les següents es van crear petits equips de 2 a 5 persones amb l'objectiu de resoldre el repte plantejat. Amb el temps s'ha incorporat al dgim_lab la metodologia del design thinking amb algunes tècniques del Lean Management Les persones que hi han participat valoren molt positivament les coneixences i xarxa creada, i l'empoderament en la resolució dels problemes que els preocupen o interessen relacionats amb la organització interna de la Direcció General (comunicació, millora de processos, transparència) o amb el servei que oferim al ciutadà mitjançant les infraestructures de mobilitat.

Activitat desenvolupada al llarg del 2019

El gener de 2019 el DGIM_Lab acollia 8 projectes que duien a terme l'equip format per 13 persones de la DGIM i que el juny de 2019 van tancar formalment la primera temporada en una sessió de difusió dels projectes a la sala d'actes del DTES. En aquest temps es van fer 4 sessions de seguiment (gener, febrer, març i maig) i 1 sessió de difusió (juny) on es van presentar els projectes en la fase en què es trobaven davant de la resta de companys.


Draft Torre 583487091-image1.jpeg


  • A partir del juny i fins a finals de l'any 2019 aquests projectes van seguir endavant liderats pels seus responsables, amb la complicitat i suport de les unitats responsables de la innovació i entraren en una fase d'avaluació de la viabilitat que duraria fins al primer trimestre del 2020.


  • En la sessió de difusió del juny es van recollir 43 idees/reptes per tal d'encarar la segona temporada. El 7 d'octubre es dóna el tret de sortida a la segona temporada del DGIM_LAB amb la configuració dels 9 reptes i els 9 equips que els duran a terme. Configuren el DGIM_Lab 2a temporada 38 persones: 29 en els diferents equips, 3 organitzadores, 1 persona del DTES amb coneixement en desgin thinking i suport en la facilitació i dinamització de les sessions i 4 tutors (direcció).


  • Durant el 2019 es van dur a terme 3 de les 9 sessions programades:
  1. Introducció Dgim_lab a interessats i tria d'idees (43 a 17) –Octubre.
  2. D'Idees a reptes i equips, empatitzem amb el problema – Novembre.
  3. Entendre el problema i eines disponibles. Desembre.


  • L'objectiu de la segona edició és fer créixer la comunitat i l'equip, i orientar les seves propostes a atendre aquells àmbits més rellevants per la direcció, així com incorporar coneixements en design thinking.


  • Les novetats principals respecte a la primera temporada són:
  1. Cada repte el resolen equips transversals de 2 a 5 persones de la DGIM i cada equip té un tutor o referent de la direcció de la DGIM.
  2. La coordinació del projecte DGIM_Lab passa a ser d'un equip i no d'una persona Les sessions segueixen sent mensuals però tenen un guió on es fa transferència de coneixement pel que fa a design thinking, gestió de projectes, presentacions en públic...

Activitat desenvolupada al llarg del 2020

Els projectes que es van endegar en aquesta etapa han estat:

  • DOCUMEN_TES, liderat per la Natàlia Estruch, el seu projecte ha consistit a fer comunicacions audiovisuals de curta durada socials o de temàtiques de la DGIM.
  • APP-Usuaris-Carretera, liderat per la Montse Pérez, que té per repte crear una app per facilitar la comunicació i resolució d’incidències viàries.
  • UAVial en aquest cas liderat pel Raimon Calabuig consisteix a emprar drons (UAV) per a l’explotació i la conservació de carreteres.
  • BIKE Slow Roads, liderat per la Carolina Tomàs, l’equip té el repte d’adaptar la configuració i senyalització d’un tram de carretera cicloturística segons l’esquema ‘2-1’.
  • MAPS, impulsat de manera conjunta per l’autonomenat Equip Maps, liderat pel Ramon Melgosa, proposa una nova metodologia de treball col·laborat per fer projectes territorials del DTES.
  • SGPE_Projecte liderat per la Laura Carrasco, té el repte d’elaborar una eina que, a partir de l’anàlisi de processos dins la unitat, faciliti la distribució de tasques i millori l’organització.
  • Carretera Digital, liderat pel Jesús Uclés, té el repte de crear un document sobre com digitalitzar la carretera (experiències, reptes i oportunitats).
  • Actualització web, liderat per Ricard Gómez té per objectiu millorar la web del DTES pel que fa a l’apartat DGIM.
  • DGIM_LAB_ORG, ha consistit en organitzar i coordinar el grup i les sessions DGIM_Lab, que han tingut lloc, de manera mensual, des del 7 d’octubre de 2019 fins al 12 de juny del 2020. Aquest servei s’ha concretat en l’acompanyament de 29 persones en la resolució dels seus 8 reptes.

A la darrera sessió del DGIM_Lab 2a temporada es va fer una valoració entre els assistents per veure quins projectes tenien més impacte, com es mostra a la figura. La major part d’aquests projectes es van començar aleshores i s’han informat ja com engegats a IRENEU del 2020.

Draft Torre 583487091-image2.png


A l’octubre de 2020 va començar la tercera temporada del DGIM_LAB organitzada en sessions 100% virtuals.

En aquesta temporada es parteix de 6 problemes concrets : les dificultats del teletreball, l’acceleració del canvi climàtic, l’adaptació a la nova mobilitat, la digitalització, les barreres burocràtiques i l’impacte de les infraestructures en el medi ambient. Finalment sorgeixen 7 projectes portats a terme per 28 persones de diferents perfils tècnics, administratius, delineants i informàtics:

  • Teletreball Friendly, liderat per Irene Porté, té per objectiu oferir un servei de suport i acompanyament en el teletreball per aconseguir la transformació digital de tots els treballadors i treballadores de la DGIM.
  • Afeccions climàtiques,liderat per Josep Ricart, pretén treballar la detecció de l’impacte climàtic en diferents elements funcionals d’un tram de la carretera en fase d’explotació. Aquest projecte tot i començat a la 3a temporada, s’ha hagut de posposar.
  • Smart bikes , liderat per Joan Mahiques, pretenen millorar la seguretat a la carretera tant dels usuaris/àries de la bicicleta com dels conductors/es dels vehicles fent servir l’aplicació STRAVA per obtenir dades sobre l’ús de la bicicleta a les carreteres.
  • Ambaixadors digitals, liderat per Enric Miralles, volen recopilar idees digitals externes i els seus processos d’implementació com a pas previ a l’impuls i establiment de l’estratègia digital de la DGIM.
  • Stop barriers, liderat per Cristina Bosch, pretenen agilitzar el tràmit de la comunicació prèvia en actuacions en zona de protecció de carretera.
  • Normativa ferms, liderat per Mario Jimeno, volen impulsar una normativa de ferms adaptada a la xarxa de carreteres catalanes per a una millor eficiència i sostenibilitat.
  • Infraestructures fauna, liderat per Joan Carrasco, pretenen millorar la seguretat viària reduint l’accidentalitat de la fauna silvestre.

Entre les novetats de la tercera temporada hi trobem el recolzament amb col·laboracions externes de Monday Happy Monday a la sessió inicial i Juan Antonio Gómez, d’Originn que va ajudar a entendre el problema; l'ús d'eines digitals que ens han facilitat el desenvolupament de les sessions com son les pissarres digitals i les sales virtuals; la incorporació de tutors i tutores responsables i la participació de persones d’altres serveis territorials i unitats del Departament.

DGIMLAB2021

Activitat desenvolupada al llarg del 2021

Durant l'any 2021 es va completar la tercera temporada del dgim_lab amb 6 sessions mes:

  • S4: Ideació
  • S5 Desenvolupar el prototip
  • S6 Testar i reformular el prototip
  • S7 Projecte, recursos i etapes
  • S8 Comuniquem i compartim
  • S9 Difusió oberta dels projectes per equips


En cadascuna de les sessions virtuals es combina tècniques per crear xarxa, transmissió de coneixement específic de l'activitat o etapa de la metodologia i activitat en equips per avançar en la resolució del seu repte tot aplicant els coneixements adquirits.

En la sessió final oberta a la difusió dels projectes pels equips a mes de la participació activa del director amb la retroacció a les propostes dels equips, va fer una sessió magistral el convidat Xavier Verdaguer, d'Imagine, parlant-nos sobre innovació i la intraempreneduria a les organitzacions.

Draft Torre 583487091-image3.jpeg

Per saber-ne més

Responsable: Anna Bullich

Back to Top

Informació del document

Publicat a 14/06/22
Acceptat a 14/06/22
Presentat el 14/06/22

Volum Direcció General d’Infraestructures de Mobilitat, 2022
llicència: CC BY-NC-SA license

Funding: Intern

Descarrega el document

Per descarregar-te el document original, prem el botó:

Tradueix el document

Si desitges traduïr el text a un altre idioma, selecciona'l aquí:

Categories

Puntuació document

0

Visites 13
Recomanacions 0

Paraules clau