(Created page with "<span id='bloc1'></span> El creixent accés de la població dels països emergents a la mobilitat motoritzada fa preveure que la demanda de matèries primeres per fabricar pne...")
 
m (Rdites moved page Draft Garcia 353546577 to Martinez 2014i)
 
(No difference)

Latest revision as of 08:02, 18 April 2019

El creixent accés de la població dels països emergents a la mobilitat motoritzada fa preveure que la demanda de matèries primeres per fabricar pneumàtics augmentarà en els propers anys. En vista d'això, potser és el moment d'implantar noves maneres de valoritzar els pneumàtics usats.

El projecte TREC (Tyre Recycling), liderat per Michelin, pretén reincorporar els materials reciclats provinents dels pneumàtics usats a la fabricació de pneumàtics nous, a escala industrial, i reforçar d'aquesta manera el nivell d'expertesa de França a l'hora de desenvolupar activitats d'economia circular i d'ecodisseny compatibles amb el model industrial existent. El projecte va començar el gener de 2014, té una durada prevista de vuit anys i disposa de 51 milions d'euros de pressupost, 13,3 dels quals procedents de programes mediambientals governamentals.

El projecte TREC de Michelin es divideix en dues branques: TREC Régénération i TREC Alcool:

 

  • TREC Régénération consisteix en la regeneració de mescles de gomes per a la fabricació de pneumàtics nous. Les empreses col·laboradores en el projecte són SDTech, que s'encarrega de la micronització de les gomes velles, i Protéus, que en fa una desvulcanització selectiva mitjançant processos biotecnològics (la desvulcanització consisteix a eliminar el sofre present al cautxú vulcanitzat, de manera que el material recuperi les propietats originàries del cautxú no tractat). Com a resultat d'aquests dos processos s'obtenen pólvores regenerades d'alta qualitat, aptes per a la fabricació de pneumàtics nous.
  • TREC Alcool permet la producció d'alcohols intermedis necessaris per a la fabricació de pneumàtics nous. Col·laboren en el projecte el CEA (Commissariat à l'Énergie Atomique et aux Énergies Alternatives) i Protéus. El CEA s'encarrega de la gasificació dels pneumàtics vells i Protéus dels processos de fermentació del gas sintètic obtingut en la primera fase per extreure'n alcohol. Aquest alcohol es pot incorporar a la producció de butadiè provinent de biomassa (fusta, residus agrícoles...), que és un altre dels projectes de Michelin, BioButterfly. El butadiè (C4H6) és un monòmer que es fa servir en l'elaboració de goma sintètica.


Michelin

Dos possibles processos de reaprofitament, segons se'n vulgui obtenir goma o alcohols.


Redactat per: Alfonso Martínez Jaume


Back to Top

Informació del document

Publicat a 11/04/14
Acceptat a 11/04/14
Presentat el 11/04/14

Volum Més enllà del Departament, 2014
llicència: CC BY-NC-SA license

Descarrega el document

Per descarregar-te el document original, prem el botó:

Tradueix el document

Si desitges traduïr el text a un altre idioma, selecciona'l aquí:

Categories

Eixos temàtics de Medi Ambient i Sostenibilitat

Prevenció, minimització i tractament de residus

Valorització de materials

Producció i consum sostenible

Ecodisseny i compra pública ambientalitzada

Localització

Puntuació document

0

Visites 68
Recomanacions 0