(Created page with "Destaquem [http://www.citymobil2.eu/en/ Projecte CityMobil2] [http://www.tuvie.com/bot-autonomous-cab-by-chris-luchowiec/ BOT Autonomous Cab] <ul><li></li> <li></li> <li></...")
 
m (Rdites moved page Draft Garcia 338809117 to Martinez 2014f)
(No difference)

Revision as of 08:01, 18 April 2019

Destaquem

Projecte CityMobil2

BOT Autonomous Cab

La mobilitat autònoma va refermant-se com a opció real per al futur proper, com ho demostren els projectes CityMobil2 i BOT Autonomous Cab.


CityMobil2Logo


CityMobil2 és un projecte enquadrat en el 7è Programa marc de la Unió Europea que té com a objectiu la demostració in situ de minibusos públics urbans completament automatitzats. El projecte té un pressupost de 9,5 milions d'euros i implica diverses ciutats europees: Milà i Oristany (Itàlia), La Rochelle (França), Lausana (Suïssa), Vantaa (Finlàndia), Tríkala (Grècia), Lleó i Sant Sebastià (Espanya), entre d'altres. El projecte compta amb la participació de quaranta-cinc socis, entre centres de recerca, institucions públiques, universitats i empreses, i és coordinat per la Università La Sapienza de Roma. CityMobil2 va arrencar el setembre de 2012 i finalitzarà el 2016.

CityMobil2 agafa el testimoni de tot un seguit d'experiències que s'han anat duent a terme arreu del món en l'última dècada, com el sistema de transport de Masdar City[/ca/detalls/Article/La-primera-ciutat-demissio-zero-va-prenent-forma. ,] el Personal Rapid Transit de l'aeroport de Heathrow o el mateix antecessor del projecte actual, el CityMobil, però aspira a cobrir àrees més grans que els sistemes esmentats. Els responsables de CityMobil2 són conscients malgrat tot que molt difícilment es podria implantar a escala de tota una ciutat un sistema d'aquestes característiques. Val a dir que els principals impediments per a la implantació definitiva d'aquesta mena de transports no rauen tant en la tecnologia necessària (que està totalment desenvolupada i que en permetria l'ús, si més no com a complement de la xarxa de transport públic principal) com en les infraestructures urbanes o en qüestions legals (per exemple, en aspectes com les assegurances o en el fet que en alguns països l'ús de vehicles sense conductor és il·legal).

La ciutat espanyola de Lleó acollirà el mes de maig de 2014 una prova pilot d'aquesta mena de vehicles. S'espera que els tests durin entre dos i nou dies. L'objectiu principal de la demostració serà que la població vegi que aquesta mena de transports són factibles i, sobretot, fiables. Més endavant, es pretén provar el sistema a la ciutat de Milà, en el marc de l'Exposició Universal de 2015: s'hi implantarà una única línia d'autobusos automatitzats, amb un trajecte senzill, de 2,5 km de longitud. Més complicada serà la prova del sistema a la ciutat grega de Tríkala, l'any 2016, on es vol testar l'adaptabilitat de CityMobil2 a entorns complexos: aquesta prova es durà a terme en el centre històric, bastant extens, i curull de vianants, de vehicles i de carrils per a bicicletes. Altres ciutats candidates per a les proves de 2016 són Sant Sebastià i Sophia-Antipolis (França).

Els vehicles que es faran servir en els diferents tests de funcionament es dividiran en dues flotes de sis minibusos cadascuna. Els vehicles, destinats a cobrir àrees amb demanda baixa o dispersa, tindran capacitat per a entre deu i dotze passatgers. Seran elèctrics i circularan a una velocitat màxima de 40 km/h.


CityMobilExemple

Proposta de vehicles per al Projecte CityMobil2.


A parer dels responsables de CityMobil2, el cotxe tendirà cada cop més a ser un servei en lloc d'un objecte en propietat, i molta gent optarà per prescindir del vehicle privat i farà ús de sistemes automàtics sota demanda, especialment en entorns urbans.

Precisament en aquesta línia incideix també BOT Autonomous Cab, el projecte de Chris Luchowiec, alumne de l'Institut de Disseny de Lahti (Finlàndia). El projecte va rebre el premi Michelin Challenge Design de 2014.


BOTLogo


BOT Autonomous Cab pretén esdevenir una alternativa al cotxe privat i als transports col·lectius convencionals, especialment per a entorns de baixa demanda. Es tracta d'un vehicle elèctric, amb bateries de liti, capaç de moure's autònomament entre el trànsit. Disposa d'espai per a entre un i quatre passatgers, i té la particularitat que només circularà sota demanda, oferint serveis porta a porta.


BOT


Autors

Redactat per: Alfonso Martínez Jaume


Back to Top

Informació del document

Publicat a 11/04/14
Acceptat a 11/04/14
Presentat el 11/04/14

Volum Més enllà del Departament, 2014
llicència: CC BY-NC-SA license

Descarrega el document

Per descarregar-te el document original, prem el botó:

Tradueix el document

Si desitges traduïr el text a un altre idioma, selecciona'l aquí:

Categories

Eixos instrumentals

Noves tecnologies i nous serveis de suport

Ajut a la conducció de vehicles

Eixos temàtics de Territori i Mobilitat

Mobilitat de passatgers

Nous vehicles i modes per passatgers

Eficiència energètica per passatgers

Serveis adaptats a entorns de baixa demanda

Localització

Puntuació document

0

Visites 47
Recomanacions 0