(Created page with " ==La Comunitat de Ciberseguretat de la Digital Catalonia Alliance == El 16 de març es va presentar la Comunitat de Ciberseguretat de la [https://dca.cat/ca/que-es-la-dca/...")
(No difference)

Revision as of 08:10, 4 April 2022


La Comunitat de Ciberseguretat de la Digital Catalonia Alliance

El 16 de març es va presentar la Comunitat de Ciberseguretat de la Digital Catalonia Alliance(DCA). Com s’explica en un altre article d’aquest Trimestral, la DCA agrupa els principals sectors tecnològics emergents de Catalunya: IoT, Drons, IA, NewSpace i Cibrseguretat. L’aliança els ha d’aglutinar, aportar coneixement i guiar-los per tal de consolidar-los.

L’acte, en format híbrid —presencial i telemàtic—, estava estructurat en quatre blocs: la benvinguda institucional, la presentació de la Comunitat de Ciberseguretat, la presentació dels grups de treball i, per últim, un bloc de precs i preguntes.

La benvinguda institucional va anar a càrrec del Sr. Oriol Torruella, director de l’Agència de Ciberseguretat, i de la Sra. Joana Barbany, directora general de Societat Digital de la Secretaria de Polítiques Digitals de la Generalitat de Catalunya. Torruella va recordar que la ciberseguretat no és un camp que ara ens vingui de nou. Al 2009 es va crear el Pla Nacional de la Ciberseguretat, que va donar lloc a la creació del CESICAT, fet que ha suposat l’embrió de la DCA Ciberseguretat. Un dels reptes més importants és saber cap a on va aquest camp per poder-nos anticipar a les futures problemàtiques. També va incidir que calen polítiques per conscienciar la ciutadania de l’interès que té la ciberseguretat, ja que no hi ha suficients vocacions per estudiar aquests temes, sent el cas de les dones el més crític. Aquest és un sector que creixerà, amb un rol molt rellevant que ha de tenir la capacitat d’adaptar-se als nous models que vindran. La Comunitat de Ciberseguretat de la DCA ha de facilitar la col·laboració públic-privada per tal d’afrontar tots aquests reptes.

La Sra. Joana Barbany va explicar que la Secretaria està treballant la perspectiva de gènere dins de les polítiques digitals, sent aplicable també a l’àmbit de a ciberseguretat, fomentant vocacions en les noies. En la mateixa línia, Barbany va esmentar el Pla DonaTIC, un conjunt d’activitats que tenen per objectiu acostar l’àmbit de les TIC a les dones, i va anunciar la presentació, properament, del Pla de Dones en Ciberseguretat dins el marc del Pla DonaTIC, i anàleg al recentment presentat Pla DonaTIC aeroespacial.

En què consisteix la comunitat de ciberseguretat?

Aquest bloc de l’acte va anar a càrrec del Sr. Tomàs Roy, director del Centre d’Innovació i Competència (CIC4Cyber) de l’Agència de Ciberseguretat, de la Sra. Rosa Paradell de la Fundació i2CAT i del Sr. Xavier Galceran responsable de la comunitat de ciberseguretat de la DCA.

Roy va avançar-se a la presentació el Centre d’Innovació i Competència en Ciberseguretat de l’Agència (CIC4Cyber) i va destacar-ne el rol per cohesionar l’ecosistema de ciberseguretat, fomentar la innovació per donar resposta als reptes d’aquest àmbit, i impulsar iniciatives i el mercat especialitzat.

De l'informe "La ciberseguretat a Catalunya", elaborat per Acció i la pròpia Agència, s’extreuen les següents dades sobre l’estat actual:

Draft Gil Riba 111858336-image1.jpeg

La ciberseguretat, doncs, és un sector amb una forta component emergent a Catalunya i amb molt de futur, i la DCA és el marc ideal per innovar, ser disruptius i col·laborar en aquest àmbit.

Els serveis que proporciona l’aliança s’estructuren en 6 eixos:

1. Dinamització sectorial
2. Relacions estratègiques
3. Detecció de Sinergies i oportunitats de col·laboració multi-tecnologia
4.
5. Accés a coneixement, tecnologia i infraestructures
6. Accés a fons de finançament
7. Visibilitat i esdeveniments

Les comunitats de la DCA estan compostes per centres de recerca i universitats, administracions públiques, empreses i ciutadania, són per tant, comunitats de la quàdruple hèlix. A data d’avui aquest és l’ecosistema de possibles membres de la DCA Ciberseguretat:

Draft Gil Riba 111858336-image4.png

Així mateix, actualment la DCA Ciberseguretat està formada per:

  • Un grup motor constituït per universitats, centres de recerca i empreses del sector, en total sumen 22 membres
  • Diversos grups de treball focalitzats en les següents àrees:
  • Transformació operativa
  • Internacionalització
  • Start-ups i inversió
  • Talent
  • 50 entitats membres

Entre les accions de futur més rellevants, hi ha la voluntat d’ampliar els grups de treball a les següents àrees:

  • Regulatori i certificacions
  • Desinformació, identitat digital i reputació
  • Seguretat gestionada
  • Women4Ciber
  • Threat hunters
  • Cibereguretat IoT

Així com tot un calendari d’activitats, entre les quals trobades informals, jornades formatives, tallers i sessions de match-making sectorials.

Tots els membres de la DCA disposaran d’accés a una plataforma online la qual permetrà dinamitzar la comunitat i els diferents grups de treball.

Per últim, l’acte va finalitzar amb les presentacions que van fer els representants dels diferents grups de treball que ja estan en marxa:

  • GT Internacionalització, a càrrec de la Sra. Meritxell Pineda, CEO a l’empresa Outlier Consulting i del Sr. Lluís Vera, CEO a l’empresa Ackcent
  • GT en Start-ups i Inversió, a càrrec de la Sra. Mónica Espinosa, cofundadora de l’empresa WERock Capital i del Sr. Daniel Solís, CEO a l’empresa Blueliv
  • GT en Transformació Operativa, a càrrec de la Sra. Olga Forné, global CISO a l’empresa Mediapro Group i del Sr. Genís Margarit, vocal i representant de Telecos.cat
  • GT en Talent, a càrrec de la Dra. Helena Rifà, directora acadèmica del Màster Universitari de Ciberseguretat i Privacitat (MISTIC) a la Universitat Oberta de Catalunya (UOC) i del Prof. Manel Medina, coordinador del node de Ciberseguretat del DIH4CAT i catedràtic a la Universitat Politècnica de Catalunya (UPC)

Draft Gil Riba 111858336-image5-c.png

Fotografia dels ponents de l’acte

La gravació de l’acte està disponible HYPERLINK ["https://www.youtube.com/watch?v=Sw5G3Plyzzg" "https://www.youtube.com/watch?v=Sw5G3Plyzzg"]aquí.

Back to Top

Informació del document

Publicat a 04/04/22
Acceptat a 04/04/22
Presentat el 04/04/22

Volum Notícies, 2022
llicència: CC BY-NC-SA license

Descarrega el document

Per descarregar-te el document original, prem el botó:

Tradueix el document

Si desitges traduïr el text a un altre idioma, selecciona'l aquí:

Categories

Eixos instrumentals

Aspectes jurídics i institucionals

Cooperació entre ens

Puntuació document

0

Visites 20
Recomanacions 0