Julia.rubert (talk | contribs) (Created page with " ==Informes de teleseguiment en activitats extractives. M2020== '''Autors: JRT i David Brugada''' ==Direcció de projecte== Direcció General de Qualitat Ambiental i Canvi...") |
Julia.rubert (talk | contribs) m (Julia.rubert moved page Draft Rubert Taya 168903404 to Brugada Rubert Taya 2020a) |
(No difference)
|
Revision as of 12:08, 4 August 2021
Contents
Informes de teleseguiment en activitats extractives. M2020
Autors: JRT i David Brugada
Direcció de projecte
Direcció General de Qualitat Ambiental i Canvi Climàtic
Període
Febrer – desembre 2020
Descripció
El març de 2020 es va iniciar l’elaboració i implementació d’un protocol per a poder efectuar informes de teleseguiment sobre les activitats extractives incloses en el Pla d’Inspecció de les Activitats Extractives de Catalunya.
Per efectuar els informes de teleseguiment es pot utilitzar qualsevol Sistema d’Informació Geogràfica (SIG). En aquest cas en concret es va elaborar un manual per al programa QGIS, amb els connectors (pluggins) Terrain Profile, Volume tool calculation i LAStools.
La metodologia aplicada per efectuar els informes de teleseguiment es detalla en un manual elaborat específicament per aquesta tasca. En aquest manual s’explica com utilitzar QGIS amb la finalitat de crear polígons i ràsters de models digitals d’elevacions (MDE), generar perfils topogràfics de talussos i calcular superfícies i volums. A part del manual, per facilitar el teleseguiment també s’han elaborat els documents següents:
- Model d’informe de teleseguiment sobre els criteris a seguir per efectuar-lo.
- Exemples d’informes de teleseguiment en dues activitats extractives amb característiques diferents.
- Una plantilla de projecte de QGIS amb les capes cartogràfiques requerides i altres recursos cartogràfics.
- Plantilla d’impressió de mapes per generar documentació cartogràfica.
Per tal d’implementar la metodologia establerta per efectuar els informes de teleseguiment, el novembre de 2020 es va realitzar un curs en línia de formació per a tots els tècnics. Aquest curs va constar de 9 h de formació i d’un treball final d’avaluació de la matèria impartida que es podia fer en 3 h. A part de la formació, també s’han invertit un total de 10 h en formació personalitzada i en resoldre dubtes a altres tècnics sobre l’ús de les eines. Aquestes eines no són únicament útils per fer informes de teleseguiment. També ho són per a fer altres tasques com, per exemple, programes de restauració o avaluacions ambientals. Com que cada vegada apareixen eines noves, es preveu una formació continuada en aquest àmbit, així com l’actualització dels manuals i models.
Es preveu que un tècnic format pugui realitzar un informe de teleseguiment en un temps d’entre 3 i 4 h, la qual cosa agilitza molt l’emissió d’informes i substitueix o complementa, segons els casos, la visita de camp, estalviant temps de dedicació i millorant la quantitat i qualitat de la informació.
Finalitat de l'acció
Els informes de teleseguiment en activitats extractives tenen com a objectius principals:
- Avaluar l’estat de l’activitat
Avaluació de superfícies restaurades. Revisió dels límits autoritzats o previstos. Quantificació de superfícies segons tipologies d’usos del sòl. Obtenció de perfils topogràfics de talussos. Estimació de volums en forats o en abassegaments. Avaluació de l’evolució de l’activitat al llarg del temps.
- Supervisar les dades presentades
Supervisió de les dades presentades a l’administració per parts dels titulars o promotors de les activitats, com són les dades presentades als plans de labors anualment i a la documentació ambiental requerida en els procediments d’avaluació ambiental i en els programes de restauració.
- Complementar el treball de camp
Supervisió de límits i cotes. Sobretot en aquelles tasques on a simple vista en una visita no es pot obtenir una visió global de tota l’activitat. Poden ser útils per efectuar treball previ a la inspecció.
Novetats que aporta l'acció
Elaboració d’un protocol per l’aplicació de noves tecnologies en sistemes d’informació geogràfica a l’avaluació d’activitats extractives.
Fonaments de la novetat
Implantació d’una nova metodologia per a l’avaluació de les activitats extractives a partir de recursos cartogràfics públics.
Per saber-ne més
Eixos temàtics de medi ambient i sostenibilitat
7. Conservació i ús sostenible del sòl
7.2. Restauració de sòls degradats
Instrumentals
1. Observació territorial, ambiental i climatològica
- 1.1. Generació de geoinformació de referència
4. Noves tecnologies i nous serveis de suport
4.2. Observació i mesura territorial
4.3. Representació de dades
- 4.7. Sistemes d’informació ambiental
Transversals
1. Nous mètodes i criteris d’avaluació
- 1.1. Avaluació ambiental