(Created page with " <span id='_GoBack'></span> ==Premis per a la mobilitat descarbonitzada. B#37|20/12/2020*== Els habitants de la ciutat finlandesa de Lahti disposen d'una aplicació mòbil q...") |
m (Aechave moved page Draft Echave-Sustaeta 918633600 to Echave-Sustaeta 2020gl) |
(No difference)
|
Revision as of 22:34, 17 December 2020
Contents
Premis per a la mobilitat descarbonitzada. B#37|20/12/2020*
Els habitants de la ciutat finlandesa de Lahti disposen d'una aplicació mòbil que els permet fer seguiment de les seves emissions de CO2 associades al transport i aconseguir petites recompenses si les redueixen optant pels desplaçaments a peu, en bicicleta o en transport públic. La monitorització de la mobilitat que permet l'aplicació també ajuda a dissenyar la nova xarxa de carrils per a bicicletes a la ciutat.
CitiCAP: incentivant la mobilitat sostenible
Lahti és una ciutat finlandesa d'uns 120.000 habitants, situada aproximadament a 50 km al nord-est d'Hèlsinki. Actualment, la quota modal del vehicle privat a la ciutat és encara important. Per a 2030 Lahti s'ha fixat l'objectiu de revertir la situació fent que els desplaçaments urbans sostenibles passin del 44% actual a més del 50%, en detriment dels vehicles particulars.
S'estima que cada habitant de la ciutat emet setmanalment prop de 21 kg de CO2 associats al transport, i que la mobilitat suposa més del 30% de les emissions carbòniques de la població. A fi de reduir aquestes xifres Lahti ha optat per un sistema inspirat en l'esquema europeu d'intercanvi de quotes d'emissió carbònica, aplicant-lo no a empreses o governs, sinó als ciutadans, als quals s'atribueix una quota personal.
Aquesta és la característica més notable del Projecte CitiCAP (Citizens' cap-and-trade, drets d'emissió dels ciutadans), que té per objectiu facilitar i fomentar la mobilitat urbana sostenible. L'actuació ha rebut finançament europeu provinent de la segona convocatòria de les UIA (accions urbanes innovadores), 2018-2020. Segons els seus promotors, CitiCAP ha suscitat l'interès de nombroses ciutats europees i nord-americanes que voldrien aplicar esquemes semblants.
Així, per encoratjar l'ús de mitjans de mobilitat ambientalment responsables, a cada participant en el Projecte se li assigna una quota carbònica setmanal, modulada en funció de la seva situació particular. Se li proposa llavors de fer un seguiment de les seves emissions associades al transport, mitjançant una aplicació mòbil que detecta si l'usuari es desplaça a peu, en vehicle particular, en transport públic o en bicicleta. Si transcorreguda la setmana el participant no ha depassat el 75% de la seva quota carbònica (cosa que equival a substituir uns 20 km en vehicle privat per altres modes), rep euros virtuals intercanviables per títols de transport públic, entrades per a activitats d'oci o consumicions en establiments comercials de la ciutat.
Cal assenyalar que la recompensa no és de moment gaire alta, ja que se n'ha establert un màxim equivalent a 2 € per setmana en casos de reduccions d'emissions carbòniques realment notables. Ara bé, els promotors de la iniciativa tenen intenció de multiplicar per deu aquesta quantitat properament. Probablement, creuen, recompenses més substancials incitaran un major nombre de ciutadans a inscriure's al Projecte i deixar d'utilitzar el seu cotxe particular per desplaçar-se dins Lahti.
Segons dades de final d'agost de 2020, uns dos mil habitants de Lahti tenien descarregada l'aplicació, i hi havia uns dos-cents usuaris simultanis. Cal esperar però que com que Lahti serà la Capital Verda Europea l'any 2021, les xifres d'usuaris probablement augmentaran. També en el futur proper, els promotors de l'aplicació (principalment l'autoritat municipal, la Universitat de Lappeenranta i la Universitat de Ciències Aplicades de Lahti) pretenen desenvolupar una eina semblant per al seguiment de les emissions carbòniques associades al consum.
D'altra banda, i com a objectiu secundari de la monitorització de la mobilitat duta a terme per CitiCAP, hi ha el desenvolupament i el disseny d'una nova xarxa de carrils per a bicicletes a la ciutat. Com a primer element d'aquest xarxa trobem la prova pilot d'una nova ruta segregada, de 2,5 km de longitud, entre l'estació ferroviària de Lahti i Ajotaku, i la construcció de la qual hauria d'enllestir-se en breu. Aquest tram pilot servirà per assajar les tecnologies d'enllumenat, seguretat i informació de què es vol que disposi tota la nova xarxa, de 40 km, per a 2030, amb la qual es pretén augmentar la quota modal de la bicicleta a la ciutat (un 17% actualment).
Redactat per: Alfonso Martínez Jaume.
Per saber-ne més: CitiCAP Project.
Premios para la movilidad descarbonizada. B#37|20/12/2020*
Los habitantes de la ciudad finlandesa de Lahti disponen de una aplicación móvil que les permite hacer seguimiento de sus emisiones de CO2 asociadas al transporte y conseguir pequeñas recompensas si las reducen optando por los desplazamientos a pie, en bicicleta o en transporte público. La monitorización de la movilidad que permite la aplicación también ayuda a diseñar la nueva red de carriles para bicicletas en la ciudad.
CitiCAP: incentivando la movilidad sostenible
Lahti es una ciudad finlandesa de unos 120.000 habitantes, situada aproximadamente a 50 km al nordeste de Helsinki. Actualmente, la cuota modal del vehículo privado en la ciudad es todavía importante. Para 2030 Lahti se ha fijado el objetivo de revertir la situación haciendo que los desplazamientos urbanos en modos sostenibles pasen del 44% actual a más del 50%, en detrimento de los vehículos particulares.
Se estima que cada habitante de la ciudad emite semanalmente cerca de 21 kg de CO2 asociados al transporte, y que la movilidad supone más del 30% de las emisiones carbónicas de la población. A fin de reducir estas cifras Lahti ha optado por un sistema inspirado en el esquema europeo de intercambio de cuotas de emisión carbónica, aplicándolo no a empresas o gobiernos, sino a los ciudadanos, a quienes se atribuye una cuota personal.
Ésta es la característica más notable del El Proyecto CitiCAP (Citizens' cap-and-trade, derechos de emisión de los ciudadanos), que tiene por objetivo facilitar y fomentar la movilidad urbana sostenible. La actuación ha recibido financiación europea proveniente de la segunda convocatoria de las UIA (acciones urbanas innovadoras), 2018-2020. Según sus promotores, CitiCAP ha suscitado el interés de numerosas ciudades europeas y norteamericanas que querrían aplicar esquemas parecidos.
Así, para incitar al uso de medios de movilidad ambientalmente responsables, a cada participante en el Proyecto se le asigna una cuota carbónica semanal, modulada en función de su situación particular. Se le propone entonces hacer un seguimiento de sus emisiones asociadas al transporte, mediante una aplicación móvil que detecta si el usuario se desplaza a pie, en vehículo particular, en transporte público o en bicicleta. Si transcurrida la semana el participante no ha rebasado el 75% de su cuota carbónica (lo que equivale a sustituir unos 20 km en vehículo privado por otros modos), recibe euros virtuales intercambiables por títulos de transporte público, entradas para actividades de ocio o consumiciones en establecimientos comerciales de la ciudad.
Hay que señalar que la recompensa no es de momento demasiado alta, ya que se ha establecido un máximo equivalente a 2 € por semana en casos de reducciones de emisiones carbónicas realmente notables. Ahora bien, los promotores de la iniciativa tienen intención de multiplicar por diez dicha cantidad próximamente. Probablemente, creen, recompensas más sustanciales incitarán a un mayor número de ciudadanos a inscribirse en el Proyecto y dejar de utilizar su coche particular para desplazarse por Lahti.
Según datos de finales de agosto de 2020, unos dos mil habitantes de Lahti tenían descargada la aplicación, y había unos doscientos usuarios simultáneos. Pero cabe esperar que como Lahti será la Capital Verde Europea el año 2021, las cifras de usuarios probablemente aumentarán. También en el futuro cercano, los promotores de la aplicación (principalmente la autoridad municipal, la Universidad de Lappeenranta y la Universidad de Ciencias Aplicadas de Lahti) pretenden desarrollar una herramienta parecida para el seguimiento de las emisiones carbónicas asociadas al consumo.
Por otro lado, y como objetivo secundario de la monitorización de la movilidad llevada a cabo por CitiCAP, se encuentra el desarrollo y diseño de una nueva red de carriles para bicicletas en la ciudad. Como primer elemento de dicha red se halla prueba piloto de una nueva ruta segregada, de 2,5 km de longitud, entre la estación ferroviaria de Lahti y Ajotaku, y cuya construcción debería finalizar en breve. Este tramo piloto servirá para ensayar las tecnologías de alumbrado, seguridad e información de que se quiere que disponga toda la nueva red, de 40 km, para 2030, con la que se pretende aumentar la cuota modal de la bicicleta en la ciudad (un 17% actualmente).
Redactado por: Alfonso Martínez Jaume.
Para saber más: CitiCAP Project.