m (Cris gil riba moved page Draft Gil Riba 394283461 to Gil Riba 2020r)
(No difference)

Revision as of 15:23, 16 November 2020

Període: 02/06/2014 - 01/06/2018

Descripció

El projecte EBRO-ADMICLIM (ENV/ES/001182) planteja accions pilot de mitigació i adaptació al canvi climàtic al Delta de l'Ebre (Catalunya, Espanya), una zona molt vulnerable a la pujada del nivell del mar i a la subsidència. Les principals accions pilot d'adaptació han estat orientades a l'aportació de sediments del riu Ebre cap al Delta. L'objectiu general era demostrar la viabilitat de restaurar el flux sedimentari de forma permanent, tant des d'una planta potabilitzadora d'aigua de l'Ebre (Consorci d'Aigües de Tarragona) com des dels embassaments del tram final del riu. En primer lloc, ha calgut una bona avaluació de la capacitat de transport del riu i els canals. També s'han plantejat accions pilot en arrossars i aiguamolls per optimitzar les emissions de gasos d'efecte hivernacle (GEH), el segrest de carboni i de nutrients, i augmentar l'elevació del sòl.

Draft Gil Riba 394283461-image1.jpeg


Els objectius específics del projecte són els següents:

  • Determinar la capacitat de la xarxa de regadiu per al transport i distribució de sediment.
  • Determinar la capacitat teòrica i real del riu per a transportar diferents fraccions de sediment (argiles, llims i sorres) sota diferents condicions de cabal.
  • Optimitzar el funcionament dels aiguamolls construïts/artificials (filtres verds) per tal de maximitzar la taxa de segrest de carboni, l'elevació del sòl, i la reducció de nutrients i de contaminants de l'aigua dels canals de drenatge.
  • Avaluar de manera precisa l'estoc de carboni i les taxes d'acreció dels camps on es realitzaran els experiments d'emissions de GEH.
  • Avaluar de forma precisa les emissions de GEH dels arrossars del Delta, i aconseguir una reducció de GEH amb determinats canvis en les pràctiques agrícoles.
  • Avaluar l'impacte sobre l'avifauna a causa del canvi en la gestió de l'aigua durant el període post-collita i la relació amb les emissions de GEH.
  • Avaluar de forma precisa la subsidència del Delta i determinar les zones més vulnerables a la pujada relativa del nivell del mar.
  • Elaborar un document d'Acció Climàtica del Delta de l'Ebre amb mesures concretes i efectives de mitigació i adaptació al canvi climàtic, i amb directrius i accions a realitzar a partir de la finalització del projecte. Així mateix, també amb una proposta de pràctiques agrícoles i mesures específicament orientades a adaptar-se al canvi climàtic i mitigar-lo.

Els resultats permeten establir les directrius de programa de mesures d'adaptació i mitigació (amb èmfasi en el sector arrosser), entre les quals cal plantejar el disseny d'un esquema voluntari de reducció de emissions de GEH consensuat amb el sector. Una millora en les taxes d'emissió de GEH i de segrest de carboni a través d'un canvi en les pràctiques de gestió (per exemple, una gestió més eficient de l'aigua) pot representar una millora significativa que es podria aplicar en altres zones humides costaneres i arrossars de la Unió Europea.

Finalitat de l'acció

Es planteja un enfocament de gestió integrada de l'aigua, del sediment i dels hàbitats (arrossars i zones humides), amb els objectius següents:

- Optimitzar l'elevació del sòl (mitjançant l'aportació de sediment inorgànic i matèria orgànica).

- Reduir l'erosió costanera, augmentar l'acumulació (segrest) de carboni al sòl.

- Reduir les emissions de GEH

- Millorar la qualitat de l'aigua.

Draft Gil Riba 394283461-image2.jpeg


Novetats que aporta l'acció

L'enfocament basat en una gestió integrada de l'aigua, del sediment i dels hàbitats (arrossars i zones humides) no s'ha aplicat fins el moment a la Unió Europea, i és clarament pioner a escala internacional.

L'enfocament del projecte permetrà gestionar conjuntament les aportacions de matèria inorgànica (sediments) i orgànica (matèria vegetal) del sòl , amb l'objectiu d'optimitzar els processos d'acreció vertical (formació de sòl) i de descomposició de la matèria orgànica (emissions de GEH) en els arrossars i en aiguamolls construïts . Tal com s'ha dit, aquest tipus d'enfocament no ha aplicat fins al moment a la Unió Europea, i és clarament pioner a escala internacional.

Imatges

Font: http://www.lifeebroadmiclim.eu/

Draft Gil Riba 394283461-image3.jpeg

Injecció de sediments al riu Ebre

Draft Gil Riba 394283461-image4.jpeg

Injecció de sediments als canals de reg

Draft Gil Riba 394283461-image5.jpeg

Mostreig de sòl als filtres verds

Draft Gil Riba 394283461-image6.jpeg

Presa de mostres de sòl als arrossars del Delta

Draft Gil Riba 394283461-image7.jpeg

Mostreig intensiu de 24h dels gasos d’efecte hivernacle a un arrossar

Back to Top

Informació del document

Publicat a 16/11/20
Presentat el 16/11/20

Volum Direcció General de Qualitat Ambiental i Canvi Climàtic, 2020
llicència: CC BY-NC-SA license

Descarrega el document

Per descarregar-te el document original, prem el botó:

Tradueix el document

Si desitges traduïr el text a un altre idioma, selecciona'l aquí:

Categories

Eixos temàtics de Medi Ambient i Sostenibilitat

Canvi climàtic i energia

Adaptació

Mitigació

Eixos instrumentals

Previsió

Vulnerabilitat territorial

Medi ambient i sostenibilitat

Localització

Puntuació document

0

Visites 6
Recomanacions 0