(Created page with " ==Projecte. Disseny i càlcul dels indicadors de competitivitat del sistema logístic català== '''Direcció de projecte''': Direcció General de Transports i Mobilitat (CI...") |
m (Aechave moved page Draft Echave-Sustaeta 167662903 to Echave-Sustaeta 2020ba) |
(No difference)
|
Revision as of 05:54, 27 August 2020
Projecte. Disseny i càlcul dels indicadors de competitivitat del sistema logístic català
Direcció de projecte: Direcció General de Transports i Mobilitat (CIMALSA)
Període: gener de 2018 – desembre de 2018
Descripció.
Els indicadors de competitivitat formen part d’una iniciativa engegada l’any 2004 per Cimalsa i el DTES. Aquesta és una iniciativa de l'Observatori de la Logística en la qual hi participen sectors de l'Administració pública, del sector acadèmic i empreses, així com el experts i decisors del sector logístic. Té com a objectius conèixer les demandes logístiques de les empreses del moment i donar informació amb paràmetres reals i objectius sobre la situació actual i futura del sector. Pretén, doncs, esdevenir una eina eficient per a la planificació i la gestió del sistema logístic de Catalunya.
La principal tasca dels indicadors de competitivitat és monitorar els paràmetres més representatius del sistema logístic català per mitjà dels indicadors, i analitzar-ne l’evolució.
Objectiu
L’elaboració i càlcul dels indicadors busca, d’acord amb les dades estadístiques procedents de les principals fonts estadístiques i de recopilació d’informació del sector, donar una visió pràctica i real de quines són les principals tendències del mercat de la logística i el transport a Catalunya.
A l'edició del 2018, que resulta de l'anàlisi de l'any 2017, s’ha potenciat i reforçat la unitat de transport marítim de curta distancia, així com la quota del volum de mercaderies mogut pel transport marítim de curta distancia (TMCD) pel que fa al tràfic total als ports de Barcelona i Tarragona. Mercaderies per TMCD segons l’envàs. Sobre la base dels dos indicadors introduïts en aquesta temàtica, s’ha dut a terme un procés de reflexió sobre el seu enfocament, juntament amb la col·laboració tant del port de Barcelona com el de Tarragona.
En aquest sentit, s’han redefinit i puntualitzat les dades presentades. A més a més, s’aporta la desagregació per tipologia d’envàs d’aquest tipus de tràfic, no només pel que fa al port de Barcelona sinó que també s’incorporen les dades del port de Tarragona.
Introducció a l’Observatori de les empreses emergents en l’àmbit de la logística, la mobilitat i el transport. Aquest treball es basa en l’anàlisi i caracterització de les empreses emergents en l’àmbit català, així com la identificació de les eines d’incubació en l’àmbit català per veure quines són les activitats del sector logístic a les quals donen suport.