(Created page with " ==La xarxa Bus-exprés augmenta en freqüència i en prestacions.== Des del 2 de març la xarxa de busos exprés de Catalunya millora en nombre d’expedicions i en oferta,...") |
m (Aechave moved page Draft Echave-Sustaeta 849558711 to Echave-Sustaeta 2020al) |
(No difference)
|
Revision as of 14:41, 29 July 2020
La xarxa Bus-exprés augmenta en freqüència i en prestacions.
Des del 2 de març la xarxa de busos exprés de Catalunya millora en nombre d’expedicions i en oferta, per tal de donar resposta principalment a la implantació de la Zona de Baixes Emissions de les Rondes de Barcelona. I ho fa a les línies següents:
- Barcelona, Cerdanyola del Vallès, UAB de la línia e3.
- Barcelona i Bigues i Riells de la línia e7.
- Barcelona i Sentmenat de la línia e10.
- Barcelona i Vic de l’e12.
- Barcelona, Alella i Vallromanes. e19.
- Barcelona i Mollet del Vallès de la línia e21.
- Barcelona i Caldes de Montbui. e9.
- Mataró, Granollers i Sabadell de l’e13.
Aquestes modificacions són per donar resposta a la creixent demanda dels autobusos interurbans de la Generalitat, que ha crescut més d’un 37% en deu anys. De tots els modes de transport de Catalunya, aquest ha estat el mode que més creix, gràcies, en part, a la implantació dels serveis de bus exprés,cat. Aquests autobusos d’altes prestacions s’estan posant en servei a tota Catalunya dels del 2012.
Per demarcacions, la que ha experimentat un creixement més important aquests últims deu anys ha estat Lleida, que ha passat d’1,1 milions de viatges el 2009 a 2,5 milions el 2018, el que suposa un increment del 127,2%. Barcelona ha passat de 30,3 a 43,4 milions de viatges (43,23% d’increment); Tarragona, de 7,5 a 10,6 milions (41,33% d’increment) i Girona, de 9,8 a 10,5 milions de viatges (7,14% d’increment).
Les millores que s’han incorporat des del passat 2 de març van en la direcció de millorar l’oferta de transport públic a Barcelona amb la posada en marxa de la Zona de Baixes Emissions. A més, també té com a objectiu principal promoure el benefici ambiental que suposa deixar d’emetre 56.448 tones de CO2, l’any 2018. (que seria l’equivalent al que emetrien 56.000 cotxes). O pel que fa als òxids de nitrogen (NOx), s’ha estalviat l’emissió de 454 tones a l’atmosfera, i 40 tones de partícules inferiors a 10 micres (PM10).
Pel que fa a l’e13 és clarament una millora per donar més servei públic de transport entre les dos capitals de comarca, amb més freqüència en hora punta i augment de les expedicions al tram Mataró – Granollers.
A totes les línies, en destaquem les millores pel que fa als sistemes adreçats a l’usuari com ara:
- La informació als usuaris en temps real mitjançant pantalles d’informació dinàmica a les principal parades i aplicacions mòbils.
- Tots els vehicles de la línies són accessibles amb premsa i servei Wi-Fi gratuït.
- Millora la intermodalitat amb connexions amb serveis de transport urbà, altres autobusos interurbans, Rodalies, Metro i Bicing.
Autors:
Redactada per: Sergio Infante i Marga Torre (sergio.infante@gencat.cat)
Per saber-ne més: Sergio Infante