(Created page with "A la rodalia de Kobe (Japó) hi ha un barri que des d’octubre de 2018 s’autoabasteix d’energia. Es tracta d’una actuació conjunta d’una filial de Panasonic, de la p...") |
m (Rdi dtes moved page Draft dtes 275300692 to Martinez 2020n) |
(No difference)
|
Latest revision as of 08:23, 24 April 2020
A la rodalia de Kobe (Japó) hi ha un barri que des d’octubre de 2018 s’autoabasteix d’energia. Es tracta d’una actuació conjunta d’una filial de Panasonic, de la proveïdora elèctrica japonesa Eneres i del Govern de la prefectura de Hyogo. En l’actualitat, gràcies a un sistema de microxarxa, més d’un centenar d’habitatges són autosuficients energèticament. En el termini mitjà n’hi haurà més.
Un sistema de gestió de la distribució d’energia a escala local
A la perifèria de Kobe (prefectura de Hyogo, Japó) funciona des d’octubre de 2018 un barri autoabastit d’energia. Aquest barri forma part de la smart city que la companyia PanaHome, una filial de Panasonic, està construint a la zona, anomenada Shioashiya Solar Shima, “l’illa solar de Shioashiya”. Per a la concepció i posada en funcionament d’aquest sector autoabastit de Shioashiya, PanaHome va comptar amb la col·laboració de la proveïdora elèctrica Eneres i del Govern de la prefectura. Prèviament a la seva inauguració, el projecte ja havia estat reconegut pel Ministeri d’Economia, Comerç i Indústria del país, que el va incloure en la seva línia de finançament de projectes de producció local d’energia mitjançant la potenciació de les característiques regionals.
Poc després del terratrèmol i posterior tsunami de març de 2011, sembla que el país va percebre la necessitat de començar a implantar sistemes d’energia distribuïda, més resilients enfront catàstrofes que no pas els centralitzats També s’està veient recentment al país una necessitat de passar de l’ús generalitzat de l’energia solar (per exemple) mitjançant tarifa regulada a un ús efectiu d’energia produïda i consumida localment.
Recreació de l’àrea on es desenvolupa la ciutat intel·ligent de PanaHome, Shioashiya Solar Shima (© Business Wire)
És en aquest context que a Shioashiya es va veure l’oportunitat d’assajar sistemes energètics descentralitzats i locals. Arran de l’entrada de PanaHome al consorci que es dedica a la urbanització de la zona, l’any 2012, es va començar a desenvolupar un barri de quatre-cents vint habitatges unifamiliars i tres blocs de pisos amb vuitanta-tres apartaments que tenia com a objectiu esdevenir un referent pel que fa a l’energia. I l’eficiència energètica dels edificis de Shioashiya Solar Shima i la maximització de l’ús d’energies renovables (la solar, per exemple, satisfà el 80% de les necessitats de tota la ciutat) van fer una nova passa l’any 2017 amb la proposta d’introducció d’un sistema de microxarxa que servís per cobrir les exigències energètiques d’una part important de les llars de la ciutat. L’octubre de 2018 va entrar en funcionament el sistema, en el qual participen cent disset habitatges. L’àrea coberta per la microxarxa és de 3,2 ha, i es troba al districte 4 de Shioashiya Solar Shima
El sistema es basa a connectar les xarxes privades de distribució al conjunt del districte, a fi de compartir l’energia entre totes les llars que el componen. Tot i que subsisteix una connexió amb la xarxa de distribució nacional, el districte 4 és autònom en energia gràcies a les línies elèctriques dels particulars, que poden passar a circuit tancat. D’altra banda, la xarxa privada permet fixar potències elèctriques de manera més fàcil i flexible que no la xarxa publica nacional. Tot plegat redunda en un seguit de beneficis per als residents de Shioashiya les llars dels quals fan part de l’esquema: entre els avantatges cal fer esment d’una factura energètica considerablement reduïda, en disminuir la potència instal·lada necessària, ja que cada llar por esdevenir autosuficient gràcies al subministrament dels excedents de la resta de cases. Un altre avantatge d’aquesta mena d’esquema rau en el fet de no haver de dependre d’una xarxa centralitzada, especialment en cas de desastre natural. I sense que aquest sigui específicament el cas de Shioashiya, el sistema de microxarxa pot ajudar a prevenir talls i apagades a zones remotes, on la xarxa de distribució pública pot ser feble, o per exemple en illes.
Cadascuna de les cases que s’acullen a l’esquema es troba equipada amb un generador fotovoltaic de 4,6 kW, una pila d’emmagatzemament d’11,2 kW, i un sistema domèstic de gestió energètica. Totes les piles d’emmagatzematge estan connectades per línies de distribució elèctrica privades. El sistema intel·ligent de control, gestionat per la distribuïdora Eneres, permet a cada moment revertir el flux de corrent i dirigir-lo a una llar o a una altra segons calgui.
La tasca de PanaHome a Shioashiya meresqué el guardó Gold Award, en la categoria d’edificis intel·ligents, en la tercera convocatòria del concurs de bones pràctiques convocat per l’Energy Smart Communities Initiative de la Comunitat de Cooperació Econòmica Àsia-Pacífic (ESCI-APEC – Singapur, 2017).
El conjunt de l’actuació de Shioashiya, és a dir, l’acabament de la smart city i la seva connexió total a la microxarxa local es preveu per a 2023, quan habitaran Shioashiya Solar Shima prop de mil cinc-cents residents.
Les dades energètiques que ofereix PanaHome per al districte 4 de Shioashiya, on s’ubiquen les cent disset llars que participen a la microxarxa de moment (© Japan Products)
Autors
Redactat per: Alfonso Martínez Jaume
Per saber-ne més: Panasonic, Energy Smart Communities Initiative