(Created page with "Aquest aplec és el quart fòrum presencial de les quatre comunitats de pràctiques (CoP) del projecte europeu [https://www.weobserve.eu/ WeObserve] 2020, que va néixer '''...")
 
m (Rdi dtes moved page Draft dtes 337939304 to Ramon Torre 2020a)
 
(No difference)

Latest revision as of 08:14, 24 April 2020

Aquest aplec és el quart fòrum presencial de les quatre comunitats de pràctiques (CoP) del projecte europeu WeObserve 2020, que va néixer per millorar la coordinació dels diferents observatoris ciutadans' davant la tendència creixent en ciència ciutadana, 'i transformar aquests observatoris ciutadans en un component valuós per gestionar els reptes ambientals.

ARC_We_Observe

Equip del consorci de WeObserve reunit a Barcelona

Les quatre comunitats WeObserve 2020

'CoP-de-Compromís:'Codissenyar observatoris per atreure els ciutadans. Els coneixements sobre el codisseny d'observatoris ciutadans (CO) i la seva participació es troben dispersos entre diversos grups d'interès, cosa que fa difícil conèixer els èxits i els reptes comuns dels projectes. Moltes organitzacions tenen coneixements vàlids i importants basats en pràctiques, però no es reuneixen per compartir-los de manera que es pugui desenvolupar una metodologia més general.

CoP-impacte':' Impacte i valor dels observatoris ciutadans per a la governança. Els coneixements sobre l'impacte i el valor dels observatoris ciutadans (CO) per a la governança estan dispersos en diverses parts interessades, cosa que fa difícil reunir informació sobre èxits i reptes comuns entre els projectes. Els objectius específics són:

  • Proporcionar un inventari de mètodes "seleccionats i provats" per capturar els impactes dels CO sobre la governança.
  • Captar històries d’impacte de CO / exemples de bones pràctiques des de perspectives ciutadanes, sector públic i polítiques.
  • Proporcionar orientació sobre l'avaluació de l'impacte de CO.

'CoP d’Interoperabilitat': Interoperabilitat i estàndards per a observatoris ciutadans.  Cooperació centrada en la interoperabilitat i l'adopció de la qualitat de les dades, la millora i la preservació de les dades de ciència ciutadana i la gestió de la privadesa i llicències per a la sostenibilitat de la CO.

L’objectiu principal d’aquest experiment és demostrar la interoperabilitat dels projectes de Ciència Ciutadana (CS) i la forma en què es poden aplicar els estàndards OGC a ciència ciutadana, incloent-hi possibles relacions amb altres estàndards rellevants de la comunitat.

'CoP-ODS': Objectius de desenvolupament de les Nacions Unides i observatoris ciutadans.

La recollida de dades, el seguiment i l'avaluació són crucials per a la correcta implementació dels observatoris. Per tant, el seguiment dels avenços cap als ODS requereix dades d'alta qualitat, oportunes i accessibles, sovint en zones o per a sectors on hi ha poques dades o es troben sense dades. Els nous enfocaments innovadors per a la recollida de dades fan servir l'observació de la Terra  per fer front a algunes de les necessitats de dades de l'ODS, i nombrosos exemples ho demostren (per exemple, el seguiment de la desforestació dels satèl·lits). D'altra banda, Ciència Ciutadana (CS) pot jugar un paper important tant en el seguiment com en la implementació dels ODS.


Les Jornades

Les Jornades van començar amb una xerrada a càrrec de Diana Escobar, sobre el paper i accions de l’Oficina de Ciència Ciutadana de Barcelona, i d’Alex Richter-Boix, sobre les estratègies seguides per augmentar i mantenir la participació del ciutadans en el projecte Mosquito Alert. Després es van reunir els integrants de la CoP d’Interoperabilitat, coordinada per Joan Masó del CREAF, per discutir sobre vocabularis per descriure la ciència ciutadana, mentre que la CoP d’Impacte, coordinada per Uta Wehn, de l'IHE Delft Institute for Water Education, va treballar en l‘elaboració d’una plantilla que permeti descriure històries d’impacte dels observatoris ciutadans.

El segon dia es van reunir la CoP de Compromís (engagement) i la CoP d’Objectius de Desenvolupament Sostenible per treballar sobre una plantilla de pràctiques de codisseny i com mantenir la participació i el compromís dels ciutadans en els projectes de ciència ciutadana, i per discutir sobre els pròxims esforços de recerca i documents a elaborar. La CoP d’Interoperabilitat va treballar en l’anàlisi de l’estàndard SensorThings API, un marc obert i unificat de l'Open Geospatial Consortium per connectar dispositius i dades a través del web. El darrer dia, en Jaume Piera, investigador de l'ICM-CSIC i CREAF, va presentar el projecte COS4Cloud, relacionat amb la interoperabilitat dels projectes de ciència ciutadana.

El consorci WeObserve està format pels actuals observatoris ciutadans H2020: Ground Truth 2.0GROWLandSense i Scent. WeObserve és un projecte del Coordination and Support Actions 2020, amb set institucions europees formant part del seu consorci. Al quart fòrum de Barcelona, hi van participar 19 membres de les diferents CoP i quatre participants en línea.


Autores

Redactat de la noticia: Anna Ramon i  Marga Torre

Per saber-ne més: Anna Ramon


Back to Top

Informació del document

Publicat a 15/03/20
Acceptat a 15/03/20
Presentat el 15/03/20

Volum Notícies, 2020
llicència: CC BY-NC-SA license

Descarrega el document

Per descarregar-te el document original, prem el botó:

Tradueix el document

Si desitges traduïr el text a un altre idioma, selecciona'l aquí:

Categories

Localització

Puntuació document

0

Visites 2
Recomanacions 0