(Created page with "<ul><li>Acte lliurament del Premi</li> <li>Premi categoria Producte: Escofet_lab, pel banc Alpine</li> <li>#bloc3|Premi categoria Producte en desenvolu...") |
m (Rdi dtes moved page Draft dtes 114677517 to Torre 2020c) |
(No difference)
|
Latest revision as of 08:13, 24 April 2020
- Acte lliurament del Premi
- Premi categoria Producte: Escofet_lab, pel banc Alpine
- Premi categoria Producte en desenvolupament: By My Eco
- Premi categoria Disseny jove: Cristina Bonamusa Martínez, de l’escola EINA
- Autores
Contents
Acte lliurament del Premi
Del total de 104 candidatures presentades, 35 havien estat seleccionades i optaven al Premi. Es van atorgar tres premis i vuit mencions.
Com ja és tradició, tot seguit es va inaugurar l’exposició del Premi, amb la mostra de les candidatures guanyadores i les que havien obtingut una menció especial del Jurat. Les candidatures seleccionades també hi estaven presents mitjançant fotografies. L'Agència ofereix gratuïtament aquesta exposició itinerant a entitats públiques o privades de tot Catalunya que vulguin acollir-la temporalment per tal de fer difusió dels productes ecodissenyats. Durant els mesos de febrer i març de 2020, es podrà visitar l’exposició als llocs següents:
19 feb - 23 març
BAU, Centre Universitari de Disseny de Barcelona. Edifici A, Pujades, 118, Barcelona.
23 març -14 abril
Diputació de Tarragona (DIPTA). Pere Martell, 2. Tarragona
El Premi Catalunya d’Ecodisseny 2019 reconeix productes que ja es comercialitzen al mercat o que es troben en procés de desenvolupament, dissenyats, fabricats o executats a Catalunya, que integren en el seu disseny consideracions per millorar-ne el comportament ambiental al llarg del seu cicle de vida. Valora principalment la incorporació d'estratègies d'ecodisseny i la contribució a l'economia circular, la qualitat del disseny i la innovació. Està adreçat a dissenyadors, fabricants de productes o estudiants de Catalunya (ubicats o amb domicili o seu social a Catalunya). Enumerem els premis per categories:
Premi categoria Producte: Escofet_lab, pel banc Alpine
El jurat va valorar aquest banc modular amb disseny atractiu i atemporal i amb un preu competitiu en un sector on aquest aspecte és crític. Els materials emprats són amables i combina la calidesa dels taulons de fusta amb certificació FSC amb la durabilitat del formigó fet amb àrids reciclats o escòries de siderúrgia reciclades. El banc està dissenyat per facilitar la seva reparabilitat i allargar així la seva vida útil.
En aquesta mateixa categoria, tres productes més han rebut una menció especial: Les bombetes de llavors promocionals, una alternativa als elements obsolets de màrqueting comercial, que incorpora un fort missatge social i ambiental, de Bridepalla; les BitsyBags, una alternativa reutilitzable a les bosses de plàstic de secció d’un sol ús, presentades per Susan Leach i Claudia Cunha; i, pel sector industrial, l’intercalador per a congelats, element per als palets que suposa un alt estalvi energètic, usa material reciclat i garanteix una major durabilitat, de Magrana Barcelona Product Lab.
Escofet_lab pel banc Alpine
Premi categoria Producte en desenvolupament: By My Eco
En aquesta categoria, hi participen projectes d’un producte no produït o comercialitzat (però en fase de prototip), dissenyat a Catalunya, que té en compte consideracions ambientals.
El premi ha estat per a l’Associació By My Eco, per buscar solucions locals a un residu tèxtil postconsum de volum important. Aprofita un flux de residu que s’ha desestimat diverses vegades i obté un fil d’altes prestacions apte per tornar a fabricar productes tèxtils, l’anomenat Infinit denim, que constitueix un exemple d’economia circular aplicada a un producte.
En aquesta mateixa categoria, dos projectes han rebut una menció especial: la cadira Noem Carl, de Nutcreatives, pel seu disseny ergonòmic, funcional i modular, que permet substituir-ne o reparar-ne parts. I Cintes, làmpades creades a partir de la simbiosi entre empresa industrial, equip de disseny i empresa d’inserció social, productes que aprofiten i valoritzen un residu generat en grans quantitats, presentat per Demano Producciones Sostenibles SL.
By My Eco
Premi categoria Disseny jove: Cristina Bonamusa Martínez, de l’escola EINA
En aquesta categoria, hi participen productes en desenvolupament o estratègies, amb criteris d’ecodisseny, desenvolupats per estudiants o titulats novells de Catalunya.
Cristina Bonamusa Martínez, de l’escola EINA, Centre Universitari de Disseny i Art de Barcelona, ha ideat una solució simple, exhaustiva i industrialitzable per a un problema de biodiversitat en l’entorn urbà, l’anomenat HBEE, un hotel d’abelles solitàries i pseudosocials, un lloc de nidificació per a pol·linitzadors en els parcs urbans.
En aquesta mateixa categoria, tres candidats més han rebut una menció especial, dues d’aquestes amb una forta vessant d’integració social: “Canvas: Refugee Women Empowerment Through Textile Waste”, d’Eva Porcuna Ferrer, d'ELISAVA, que dona resposta a un material tèxtil sobrant en forma de taller ocupacional per empoderar i donar feina a dones refugiades. “Frutag” de Yoel Cruz Fernández, de l’ESDAP Catalunya, Campus Llotja, per desmaterialitzar el marcatge de fruites evitant l’ús de paper, plàstics i adhesius, que genera problemes en les plantes de compostatge. I “El jardí del refugi”, de Júlia Ciurana Llarch, d'ELISAVA, per reutilitzar elements locals per construir un sistema d’hort urbà mòbil, com a teràpia per a refugiats, extensible a altres col·lectius.
HBEE
Autores
Redactat de la noticia: Marga Torre
Per saber-ne més: Mireia Padrós