(Created page with "<ul><li>El projecte</li> <li>Autors</li> </ul> <span id='bloc1'></span> ==El projecte== CIMNE ha desenvolupat alguns projectes dins de l’àrea de re...") |
m (Rdites moved page Draft Garcia 805959061 to Torre Ubach 2010a) |
(No difference)
|
Latest revision as of 09:33, 15 April 2019
El projecte
CIMNE ha desenvolupat alguns projectes dins de l’àrea de recolzament a la decisió en la prevenció i la gestió de riscos associats tant a fenòmens naturals com a resultats d’accions no desitjades. En remarquem dos dels més actuals: URBAQUA i VERTIDOS MARINOS. Ambdós desenvolupen un sistema de recolzament a la decisió (SAD, en les seves inicials castellanes) per donar servei a les necessitats actuals de les administracions públiques, així com dels serveis d’emergència, per prevenir fenòmens en temps real. En aquests projectes es combina geoinformació – procedent d’imatges satèl·lit i models digitals del terreny- amb codis de simulació numèrica del fenomen a modelar. URBAQUA tracta sobre el risc d’inundacions en àrees urbanes i VERTIDOS MARINOS dels vessaments accidentals a la mar. En el primer cas, el sistema té en compte codis de simulació numèrica de la hidràulica de lleres i conductes en làmina lliure, i, en el segon, codis de simulació de transport de contaminants.
Les dades aportades per iniciar el sistema són els fenòmens històrics que s’han produït en cada àmbit o dels nombrosos assajos experimentals de laboratori. Aquestes dades serveixen per a la creació i l’entrenament d’un mòdul d’intel·ligència artificial, capaç de determinar en temps real (quasi real en els vessaments) l’avaluació del risc d’una àrea, causat per les diferents hipòtesis de situacions i diferents grups de criteris de risc. Així, per exemple, en el cas d’inundacions es defineixen dos grups d’aquests criteris:
- Velocitat de l’aigua, alçada de l’aigua
- Temps que l’aigua roman a l’àrea inundada
Un exemple seria la incorporació del model físic del comportament d’encreuament de carrers, anàlisi de resultats i la seva incorporació en el model de propagació de flux en el medi urbà.
L’entrenament de les xarxes neuronals es realitza fent servir el mètode de Monte Carlo i tècniques avançades de càlcul distribuït. En tots els casos, el SAD s'acaba integrant en una plataforma accessible per Internet per preveure i gestionar els riscos descrits però, a més, es pot utilitzar com una eina ràpida i precisa de simulació d’hipòtesis. Per exemple, en URBAQUA per a tasques de planejament d’obres d’infraestructures, que garanteixin la seguretat de totes les activitats realitzades a l’àrea d’estudi. En aquest cas la zona de validació serà a una àrea d’estudi de la ciutat de Barcelona.
Autors
Redactat per: Marga Torre i Pere-Andreu Ubach
Per saber-ne més: Pere-Andreu Ubach.